Camerata Vocalis konsert ”En resa tiden” är utformad som en musikalisk tidsresa.

– Vi lotsas fram av vår konferencier Mattias Thurfjell. Den börjar på 1100-talet ungefär den tid då Vårfrukyrkan invigdes 1125. Konsertens första sång ”O kom, o kom, Immanuel” är från den tiden. Sen följer konsertens program århundradena framåt och avslutar med den välkända adventshymnen ”Hosianna” av Vogler skriven 1795, berättar dirigenten Jonas Marmbrandt

– Vi har kanske inte tänkt på att till exempel ”Det är en ros utsprungen” är från 1400-talet och att ”In dulci jubilo” är ännu äldre.

Artikelbild

| Lördag den 9 december sjunger Enköpings Kammarkör julsånger i Vårfrukyrkan. Traditionella sånger och spännande a cappella-sånger med slagsverksrytm.

Säckpipa, flöjt, kornett, cello och orgel kommer att bidra till att skapa en känsla av att vi tar oss långt tillbaka i historien.

– En av höjdpunkterna är Monteverdis ”Ave maris stella” med kör varvat de olika instrumenten. Monteverdi har för övrigt jubileumsår i år. Ett annat jubileum vi firar i år är reformationen med Martin Luther. Och hans texter som i sången ”Ett barn är fött på denna dag” och musiken till ”Av himlens höjd oss kommen är” finns också med.

– Vid konserten slut har vi nått Johann Sebastian Bach och får höra ett ståtligt exempel ur hans kända Juloratorium. När vi sen har sjungit ”Dagen är kommen” och ”Hosianna” med kören och stor orgel och alla musiker och hela församlingen, då är det dags att återvända hem till vår egen tid.

Helgen därpå är det dags för Enköpings Kammarkör att ge konsert den 9 december i Vårfrukyrkan.

Artikelbild

| Jonas Marmbrandt är dirigent vid konserten 3 december i Vårfrukyrkan. Sångare, musiker tar med publiken på en musikalisk resa i julens tecken från 1100-tal.

– Årets julkonsert heter ”När snön faller vit” där vi satsar på temat snö och vinter. Något vi alla hoppas på varje jul. Titeln avspeglar sig i repertoaren på flera sätt bland annat i melodin ”White winter hymnal”. Det är en sång som den berömda amerikanska vokalgruppen Pentatonix har på sin repertoar. Vi blev imponerade av denna cappella-grupp, som vunnit flera Grammys och tar med låten på vårt sätt, berättar Enköpings Kammarkörs dirigent Peter Melin.

Det betyder att kören framför sången i ett specialarrangemang tillsammans med Stefan Palmfjord, lärare i slagverk på Kulturskolan, som kommer att använda sig av flera slagverk som till exempel en cajón, ett peruanskt slagverkinstrument i form av en låda, vilket förstås ger extra effekt åt c cappella-sången.

Artikelbild

| Peter Melin är dirigent för Enköpings Kammarkör.

– En intressant bekantskap hoppas vi melodin ”Eatnemen vuelie” skall bli. Det är en sång med rötter i jojken, som bygger på psalmen ”Härlig är jorden”. Tonsättare är norrmannen Frode Fjellheim och sången spreds över världen som inledande musik i Disney-filmen Frost, som bygger på Snödrottningen, H C Andersens saga från 1845.

– Givetvis finns ett urval av våra traditionella julsånger och avslutningsvis sjunger kören Otto Olsson mäktiga Advent, säger Peter Melin, som nästa år tillsammans med kören bjuder på hela fyra konserter med anledning av att kören fyller 50 år. Men först alltså julmusik i Vårfrukyrkan.