Sveriges största musikfest fokuserar kanske inte alltid hårdast på just musiken. Under de senaste 15 åren så är samtliga instrument - och en hel del sångpålägg - i tävlingen förinspelade.

Men varför, egentligen?

Det blir ohanterligt ekonomiskt att köra allt live, säger tävlingsproducenten Christer Björkman.
Faktum är att det är tillåtet att ha ett liveinstrument, det klarar vi med den tekniken vi har och kan återge det tillräckligt bra, men ingen väljer att ha det.

Inget munspel

Det gör att, till exempel, Anton Hagman bara låtsas spela på sin akustiska gitarr i kväll och att Owe Thörnqvist varken spelar munspelet eller låter sitt väldigt kapabla band Top Cats kompa honom på riktigt.

Det blir helt enkelt en sak mindre att tänka på mitt i all koreografi och titta-in-i-rätt-kamera-fokus.

Ja, de väljer att inte ha det, de tycker nog att det känns säkrare utan. Men vad jag minnas så spelade Kalle Moreaus ett instrument live när han var med. Och vi har haft piano någon gång också, så det har hänt. Det vore ju tråkigt annars om man har en virtuos på plats och de inte kan göra sitt instrument, säger Björkman.

Senast en artist uppträdde fullt ut med livemusik var när Roger Pontare sjöng sin "När vindarna viskar mitt namn" 2000.

Sedan dess har orkestern försvunnit.

SVT tyckte det blev för dyrt när bara ett av de tio bidragen ville använda orkester, så till året efter var den borta. Men det började egentligen från EBU. När Eurovision växte så blev det ohanterligt ekonomiskt att klara det. När du kommer upp i 35-40 bidrag, och det ska förberedas, planeras och all reptid... det blir en sådan belastning på värdnationen, berättar Björkman.

Damn, det blir live

Men innan alla förhandsinspelad musik kommer igång i kväll smäller programledartrion till med att spela med det skånska funksoulrockbandet Damn.

Och då är det på riktigt, inget fusk.

Clara Henry:

Det blir live, alltså livemusik, vilket det inte har varit i den här tävlingen på mycket länge. Det kommer att bli häftigt och det är en jättebra låt också, säger hon.

Christer Björkman igen:

Ska man säga någonting mer om det, för eller emot, i en fantastisk värld där pengar inte är en "issue", skulle man ju vilja ha en roterande scen med en liveorkester på ena sidan och en klubb på andra. Det är ju så att det finns olika sorters musik, det finns låtar som skulle bli fantastiskt bra med liveorkester.