På Stora Viggeby, Biskopslulla, har paret Peter och Carina Sundberg skapat Viggeby Salonger i det gamla stallet.

Där blir det en argentinsk tangoafton den 30 september, säger paret Sundberg och deras medarrangörer tangoparet Lotta och Bengt Backlund.

– Vi bjuder in till en helafton med argentinskt tango med möjligheter att prova på tango som avslutar med en så kallad Milonga, en social fest där man dansar och umgås, säger kvartetten som vurmar för tango och alldeles speciellt för ”tango salon”, den ursprungliga tangon, särskilt populär på 40-talet. En elegant tango med stor precision och balans som bejakar det kvinnliga och manliga .

Artikelbild

Galleri. Carina och Peter Sundberg har byggt om stallet till Viggeby Salonger, som rymmer ett gym och en danslokal och ett galleri med Peters målningar.

Peter och Carina Sundberg har inrett det gamla stallet, som en gång rymde tolv hästar. Nu finns där ett gym och en lokal för dansverksamhet och träning.

– Vi kallar det Viggeby Salonger, en verksamhet som står på tre ben: stallgymmet, ett galleri och Baldosa tango. Det senare tillsammans med Lotta och Bengt Backlund, säger Peter Sundberg, som kommer att hänga upp sina målningar på väggarna i den nyinredda danslokalen.

Carina och Peter började dansa tango för ett år sedan då Lotta och Bengt Backlund gjorde ett framträdande hos Enköpings Folkdansgille, där Carina och Peter dansar folkdans. De tände på tangon direkt och har sedan gått i Lottas och Bengts kurser i Uppsala och även i en helgkurs i Dala-Floda.

Nu finns chansen för alla att prova på en dansstil, som enligt Bengt Backlund har tendensen att bli en livstil och som har många fördelar.

Artikelbild

Klackar. Riktigt höga klackar ska man han när man dansar tango.

– Det är en slags meditation, säger Carina.

– Man kommer så nära sin partner. Det händer nåt, nästan en nytändning, säger Lotta.

– Tango ger balans och kräver koncentration. Den sägs vara bra mot alzheimer, säger Bengt.

Arrangemanget heter Baldosa Tango. Ordet Baldosa syftar på de klassiska tangolokalernas rutiga golv. Självklart finns ett baldosa-golv i Carina och Peters Viggeby Salonger, nämligen i kaféet i 40-tals stil. Det ska användas, när man har danskurser i tango eller vid en Milonga.