– Vi funderar som bäst på det, säger Peter Waldemarsson, länsmusikchef, och skrattar.

Även om trettonhelgens konsert där Uppsala kammarorkester, Trio X, uppträdde tillsammans med solisterna Anne Sofie von Otter, Elin Rombo och Christoffer Nobin var något utöver det vanliga så känner sig Peter Waldemarsson fullkomligt trygg med övriga programpunkter under vårsäsongen.

Länsmusikorganisationen Musik i Uppland med Region Uppsala som huvudman kan sägas stå på åtminstone fyra ben: Uppsala kammarorkester, Uppsala kammarsolister, Linnékvintetten och Trio X. Dessutom samarbetar man med frilansande musiker med målet att ge länsborna musikupplevelser av högsta kvalitet.

Artikelbild

| Trio X. Lennart Simonsson, Jocke Ekberg och Per Johansson drar ut på vägarna tillsammans med Micke Rickfors.

Kammarorkestern fortsätter sin abonnemangsserie, där avslutningen 17 maj får ett passande tema. Griegs pianokonsert i a-moll på programmet. Norrmannen Eivind Aadland, som tidigare har gästat Uppsala Kammarorkester, dirigerar medan landsmannen, pianisten Håvard Gimse, är solist. Norskt så det förslår med andra ord.

Kammarsolisterna laddar för sitt program ”Midvinterpärlor”, som är temat för den uppländska turné som inleds på lördag 20 januari i Bålsta. Vintermusik av kompositörer som Vivaldi och Piazzolla står på programmet. Den fem personer starka orkestern får förstärkning av cembalisten Björn Gäfvert.

Linnékvintetten kan bland annat höras på UKK 18 mars då de ger en konsert med rubriken ”Bara mässingen”. Musik av Victor Ewald, Toru Takemitsu och John Stevens är att vänta.

Trio X (Lennart Simonsson, piano, Per V Johansson, bas, och Joakim Ekberg, trummor) har redan hunnit inleda en säsong med långköraren ”Carte Blanche” i konserthusets restaurang. En hemlig artist eller för all del flera hemliga artister dyker upp och det hela brukar utmynna i ett par timmars konsert inför en stor publik. Sven-Bertil Taube, Louise Hoffsten och Nils Landgren hör till dem uppträtt tillsammans med Trio X. Vid säsongspremiären i lördags var bland andra Good Harvest och Almaz Yebio gäster.

Artikelbild

| Fullspäckat. Peter Waldemarsson, chef för Musik i Uppland, ser fram emot en innehållsrik vår.

Hur pass hemliga är artisterna, brukar du känna till namnen i förväg?

– Nej, jag vill inget veta. Det är roligast om det är en överraskning, men ibland har man ju sett kända artister i våra korridorer dagarna innan, säger Peter Waldemarsson.

Artikelbild

| Linnékvintetten. Bengt Fagerström, Paul Hägglöf, Lennart Stevensson, Birgitta Lagerstedt och Alexander Skylvik på promenad.

Trio X åker ut på turné i Uppland tillsammans med Mikael Rickfors i mitten på februari. Då får bland annat Knivsta, Skutskär, Knutby och Gimo besök av rockveteranen med ett förflutet i The Hollies på 1970-talet och Grymlings på 1990-talet. Dessutom kan Rickfors se tillbaka på en framgångsrik solokarriär med hits både på svenska och engelska.