Efter högstadiet har de studerat musik på olika håll. De har spelat en gång tillsammans sedan högstadiet. Den 12 november strålar kompisarna samman igen i en konsert i Kyrkcentrum i Bålsta.

Båda är båda klassiskt utbildade. Cellisten Hanna Bendz är utbildad på konservatorier i Falun och Köpenhamn och harpisten Stina Hellberg Agback på Kungl. Musikhögskolan i Stockholm och i Berklee College of Music i Boston och Trinity College of Music i London. Lisa spelar allt från stora orkesterverk till jazz och pop. Även Hanna har en stor bredd i sin repertoar och är bland annat engagerad i en visklubb i Göteborg

– Under högstadietiden spelade vi stråkorkester ihop, men sedan dess har Lisa bytt instrument till harpa. Precis som jag jobbar hon som frilansmusiker runt omkring i landet i olika genrer och sammanhang, men hennes specialitet är jazzharpa, lite ovanligt, berättar Hanna Bendz, som har sina rötter i Husby-Sjutolft och numera är bosatt och verksam i Göteborg och även har musikaliska uppdrag långt utanför kuststadens hank och stör. Hon är en återkommande gäst bland annat i Vårfrukyrkan i Enköping och framträder då och då med Trio Bendz.

Artikelbild

| Harpisten Stina Hellberg Agback kommer till Kyrkcentrum tillsammans med cellisten Hanna Bendz den 12 november (Lisa här med kompgrupp).

Lisa bor med sin familj i Uppsala och har en deltidstjänst på Kulturskolan(hon undervisar i undervisar i fransk harpteknik enligt Pierre Jamets skola). Det är också på Kulturskolan de två kompisarna Hanna och Lisa träffas, när Hanna är i Uppsala-trakten, för att öva in sin repertoar till konserten i Bålsta den 12 november.

– Vi ska spela ett blandat klassiskt program med musik alltifrån barockmusikerna J S Bach och G F Händel till modern musik av Bela Bartok, som är känd för sin fascination för folkmusik, och Astor Piazzollas tango-och jazzinfluerade musik (tango nuevo). Kanske lägger vi in något litet jazz-extranummer också.

– Cello och harpa är ju inte en helt vanlig kombination, men det finns en del originalmusik skriven. Den mest kända är väl Svanen från Djurens karneval av Saint-Saïns.

– Så vi lånar friskt och spelar arrangemang för till exempel fiol och piano, säger Hanna Bendz, som tycker det är kul att spela med Stina, eftersom de har samma bakgrund och arbetar både som klassiska musiker och som gehörsmusiker.

Artikelbild

| Stina Hellberg Agback

– Det betyder att vi kan mötas lite med samma tänk och sätt att spela. Extra kul eftersom vi ju spelade ihop redan på högstadiet och nu efter många år träffas igen i musiken.

Den 26 november dyker Hanna upp igen i Enköpingstrakten. Då med Christoffer Lindahl och spelar visor och ballader i Litslena kyrka.