Medutställare är Lars Hedberg, som Ingemar lärde känna, när han arbetade som musikbibliotekarie på Västerås stadsbibliotek och skulle göra ett bildspel om bibliotekets konst.

– Lars och jag träffas oftast en gång i veckan, åker ut och fotograferar, diskuterar bilder, förbereder utställningar med mera. För närvarande arbetar vi med en fotobok (som ges ut via en webbtjänst) utifrån den aktuella utställningen.

Förra året i juni presenterade de sin stora fotoutställning ”Jazz-Street-Tango”i Virsbo konsthall, som är inrymd i gamla Bruket och öppen under sommarhalvåret. – Vi hade med 108 fotografier med motiv från jazzens, tangons och gatans värld, berättar Ingemar Johansson.

Artikelbild

| ”Mina jazzbilder är från konserter, oftast tagna i Stockholm och Västerås. Jag har försökt skildra jazzens karaktär, både i intensiva utbrott och i lugnare avsnitt. Jag menar att just dynamiken är en av de viktigaste komponenterna i jazz, det som gör musiken levande”, säger fotografen Ingemar Johanssons, Yttergran.

Sedan dess har utställningen vandrat vidare till Gäddeholms Café, Bålsta bibliotek och Hallstammar kulturhus för att nu få sin grand finale i Hörsalen på Västerås stadsbibliotek, där samarbetet mellan fotograferna startade 2012.

– Vi har fått bidrag från Västerås kulturnämnd och har därför velat visa bilderna på flera ställen i länet.

Vid vernissagen den 8 februari kommer två musiker av rang att medverka. Stefan Isaksson, jazzsaxofonist och skådespelare (Stockholm) och Torbjörn Grass, gitarrist och tonsättare (Västerås). Torbjörn Grass spelar oftast på specialbyggda gitarrer och har bland mycket komponerat musik för Avesta Art.

– Jag har alltid varit intresserad av att placera musiken i ovanliga miljöer och har komponerat ett antal verk för industrimiljöer, gruvor och andra spännande platser, säger Torbjörn Grass.

Artikelbild

| Lars Hedberg.

På Västerås stadsbibliotek visar fotograferna omkring 50 bilder med fokus på jazz, som är Ingemar Johanssons stora intresse, och tango, som Lars Hedberg gärna ägnar sig åt.

– Mina jazzbilder är från konserter, oftast tagna i Stockholm och Västerås. Jag har försökt skildra jazzens karaktär, både i intensiva utbrott och i lugnare avsnitt. Jag menar att just dynamiken är en av de viktigaste komponenterna i jazz, det som gör musiken levande. Av Lars tangobilder är en del från den lokala tangoföreningen i Västerås, men flera har han tagit vid nationella och internationella ”encuentros”, möten där tangoentusiaster samlas och dansar. Lars och hans sambo är båda aktiva dansare och detta har underlättat för honom att bli accepterad som fotograf i ett sammanhang där det kan vara känsligt att ta bilder.

Artikelbild

| Ingemar Johansson

Lars och Ingemar tar också med gatubilder (Street). De har båda tidigare ställt ut i utställningar med inriktning på gatufotografi det vill säga bilder på människor och företeelser fångade i verkliga situationer ”Snabbt, i ett ögonblick som ilar förbi, kan fotografiet fånga det djupt mänskliga”, skriver Anders Nilsson i utställningsintroduktionen.