I många kristna länder anses trettondedagen avsluta julen. För oss i Norden är julen inte riktigt slut än. Vi brukar dansa ut den vid tjugondedag jul. Då kastas granen ut och därmed är julen över.

I till exempel Vårfrukyrkan i Enköping sjunger kören julens sånger från advent till trettondagen. I år liksom många år tidigare tillsammans med lokala solister även om ett par av dem numera bor utanför kommunen.

– Det har blivit tradition med Vårfrukyrkokörens trettondagskonsert och då kommer alltid mycket folk. Upplägget är att vi sjunger ut julen, berättar körledaren och kyrkans organist Jonas Marmbrandt.

Kören kommer att börja med sånger som Hosianna, Dotter Sion, Gören portarna höga (med Roger Boman som solist) och inte minst Otto Olssons Advent. I den sistnämnda sjunger Vårfrukyrkokören tillsammans med stora orgeln och Bengt-Åke Carlsson på trumpet.

Många andra kyrkor bjuder också på trettondedagsmusik bland dem Österunda kyrka där Fjärdhundra kyrkokör sjunger Carols vid Betlehem, engelska julpsalmer, under ledning av Gudmund Frenskar.