På innergården vid Svartbäcksgatan 19 ska lokala producenter sätta upp sina stånd till helgens julförsäljning av delikatesser och hantverk i helgen. En liknande marknad blir det på Upplandsmuseets gård och uppe på slottet öppnar Uppsala konstmuseum hela två våningar för formgivare och konstnärer för att de ska kunna ha försäljning av sina alster där. Evenemanget är väldigt populärt och det är fullbokat sedan länge av ett femtiotal konsthantverkare, konstnärer, designer och matproducenter.

När UNT kontaktar Eva Björkman, informatör på Uppsala konstmuseum, så hör man bävan i hennes röst när hon berättar om den stundande julmarknaden.

– Förra året kom mellan 8 och 9000 besökare. Vi fick faktiskt mota människor i dörren då det var alldeles proppfullt.

Artikelbild

| Julbelysningen tänds. Kl 18 i kväll, fredag, så tänds julbelysningen och "kärlekens träd" på Stora torget.

På Kaleido är redan julmarknaden igång sedan en vecka med snidade och målade ”julträd”, snögubbar i glas, handtäljda grötslevar, munblåsta ljuslyktor, nålfiltade kuddar, uppländska lammskinn, stickade och tovade vantar, handtryckta julbonader och halmtomtar. Egentligen är det Kaleidos julutställning som samtidigt är en julmarknad. Utöver föremål gjorda av Kaleidos egna konsthantverkare finns julpynt och julklappar från ett tjugotal utvalda konsthantverkare och slöjdare, främst från Uppland.

Ännu fler julmarknader blir det under kommande helger före jul. Men unikt för denna är att Uppsala Lucia 2016 kröns Domkyrkan på lördagen. I år medverkar också ”Lucia utan gränser”, ett luciatåg med sångare ur Domkyrkans flick- och gosskörer som fått förstärkning av nyanlända ungdomar som medverkar som stjärngossar.