Efter ett dygn av krismöten ända upp på regeringsnivå börjar nu flera kulturinstitutioner visa handlingskraft. Efter det upprop som publicerades i Svenska Dagbladet i onsdags under hashtaggen #tystnadtagning, där över 450 skådespelare beskriver hur de utsatts för sexuella övergrepp, gör nu nationalscenerna ett gemensamt uttalande.

"Det är skakande vittnesmål som vi har tagit del av via uppropet #tystnadtagning i Svenska Dagbladet och i sociala medier. Vi har som representanter för Sveriges nationalscener för opera, balett/dans och dramatik ett stort ansvar att ta tag i de problem som uppropet blottlägger" skriver Operans vd Birgitta Svendén, Dramatens vd och konstnärlige ledare Eirik Stubø och Riksteaterns vd Magnus Aspegren.

De fortsätter:

Artikelbild

| Operans vd Birgitta Svendén.

"Ingen ska känna sig otrygg hos oss eller frukta följderna av att vittna om otrygghet, övergrepp eller trakasserier. Vi kräver nolltolerans i den här frågan och kommer att arbeta aktivt tillsammans för att uppnå detta".

Utredning

På torsdagen blev det känt att Dramaten tar in juridisk assistans och psykologer efter uppropet, och på fredagen inledde teatern en utredning av en av sina medarbetare för övergrepp. Man vill inte kommentera vilken typ av övergrepp det rör sig om, men polisanmälningar eller fler utredningar är ingen omöjlighet.

Dyker det upp någonting brottsligt i berättelserna kommer vi att polisanmäla. Vi kommer att plocka in en jurist i vårt interna arbete som ska ge oss råd, säger Dramatens presschef Mimmi Fristorp till Aftonbladet.
Artikelbild

| Dramaten. Arkivbild.

På fredagen skickades även en medarbetarenkät ut till teaterns anställda, som har fram till den 24 november på sig att svara. Resultatet av enkäten väntas i mitten av december.

Bland de kortsiktiga åtgärder som Dramaten vidtar finns psykolog- och juristhjälp till de anställda. Seminarier om sexuella trakasserier ska också hållas för personalen. På längre sikt blir det kompetensutveckling för teaterns chefer, jämställdhets- och arbetsmiljöexperter ska kallas in.

Artikelbild

| Riksteaterns vd Magnus Aspegren.

Det behövs hjälp utifrån av någon som inte är en del av den här världen. Vi tar också fram en konkret handlingsplan för att bli av med den osunda tystnadskultur som råder, och det arbetet börjar i dag. Vi måste ta fram en långsiktig plan för att Dramaten ska ha en trygg arbetsmiljö, säger Fristorp till TT.

Nya politiska verktyg

Även Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm har meddelat att man ska ta in extern hjälp och ha flera möten med personalen. Enligt scenkonstchef Anna Takanen har man också erbjudit en större grupp skådespelare möjligheten att göra en uppläsning av vittnesmålen ur uppropet på Stadsteaterns stora scen.

Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) skrev under gårdagen på sitt Instagramkonto att hon kommer att arbeta fram "tydliga politiska verktyg" för att driva på och följa upp en förändring. Enligt kulturdepartementet är det för tidigt att ge en konkret tidsplan men man meddelar att arbetet pågår.

"Det mest konkreta tidsmässigt är hur regleringsbreven ska se ut för nästa år, de beslutas om strax innan jul", skriver kulturministerns pressekreterare Kristoffer Talltorp i ett mejl till TT.