På söndag finns Mikael i Häggeby medeltidskyrka för att spela ett ryskt och nordiskt program på Strand-orgeln. Per Zacharias Strand (1797-1844) byggde orgeln 1843 och den har renoverats av bland andra Tomas Svenske. Strand, som inte bara var orgelbyggare utan även ornamentbildhuggare och skicklig spelursfabrikör, hade studerat orglar i Tyskland. Till exempel studerade han de berömda Silbermannorglarna. Han fick se Silbermannorglarna i Rötham Dresden och Freiberg och fick 1822 förtroendet att i en orgel för Zuckelhausen nära Leipzig ”allena anlägga och förfärdiga hela verkets regering så till väderlådor, bälgar, ventiler, klaviatur och en del av piporna”. Den 14-stämmiga orgeln är ännu i bruk.

I Sverige byggde Strand ett 30-tal orgelverk till kyrkor i hela landet, det största i Gävle stadskyrka. Sex eller sju finns bevarade. En av dem alltså i Häggeby kyrka. Det var inte ovanligt att han själv invigde orgeln genom att spela på den. Så gjorde han till exempel i Lunds domkyrka i närvaro av kronprins Oscar 1836.

”Ingen har bättre än han kunnat giva åt orgeltonen den mjuka avrundning, som förlänar densamma den rätta, högtidsmässiga stämningen.” har man sagt om denne orgelbyggare.

Vid söndagskonserten kommer Mikael Rutersten bland annat att spela Polonaise av Sverre Eftestøl, som står för ett av de nordiska inslagen. Sverre Eftestøl (född 1952 i Kristiansand, Norge) arbetar som tonsättare och organist/pianist och hans verk har nått långt ut i världen.

För det ryska inslaget står musik av Sergej Rachmaninoff (1873-1943) av vilken vi bland annat får höra Vocalise för orgel (ur 14 Sånger/Romanser som skrevs för sopran eller tenor 1915). Dessutom spelar Mikael verk av den tyske organiste J G Herzog (1822- 1909) som i egenskap av professor och lärare vid universitet och konservatorium bland annat skrivit en Preludiehandbok och en Handbok för organister.

På Mikael Ruterstens orgelprogram står därefter medverkan vid framförande av Haydns Lilla orgelmässa den 15 april i Kyrkcentrum i Bålsta tillsammans med Bålsta Kammarkör och stråkar. På nationaldagen den 6 juni spelar Mikael i Skoklosters kyrka och under sommaren även vid orgelstunder i kyrkan. Till hösten planeras ytterligare ett orgelrace. Denna gång i samarbete med Sigtunas Mariakyrka den 22 september och i Skokoster den 23 september.