Söndagen den 4 juni spelar Stockholms symfoniorkester i ridhuset i Rotbrunna, Härnevi. Hästar och ryttare visar upp sig inför en publik som väntas bli några hundra personer stor.
– I fjol hade vi helt fullt både på läktaren och på parketten, berättar Katarina Eningsjö.
Nu pågår förberedelserna för fullt. Sadlar och träns ska putsas, kläderna ska i ordning, hästar och ryttare övar sitt samspel.
En trumpetfanfar hörs. Det är Dan Malmgren, Uppsalabo som är ordförande för medarrangören Rotbrunna Ryttarförening, som övar. Hans häst Falcao ser på.
Snart ska han också in i ridhuset och öva.
Musiken ska Stockholms symfoniorkester och kören Vox Archangeli stå för.
De finns inte på plats än, men orkesterdirigenten Nils-Gunnar Burlin var med i fjol och vet precis vad han har att vänta. Han säger:
– Det är väldigt läckert och speciellt, levande musik utan elsladdar, publiken sitter alldeles intill, det syns att hästarna tycker om det.
Finns någon motsvarighet någon annanstans?
– Nej, jag har i alla fall aldrig stött på det, högvakten är annars enda gången jag vet att hästar och musik möts.
Har ni en svår uppgift?
– Det är speciellt, men väldigt roligt. Det krävs mycket förberedelser, både för oss och kören Vox Archangeli.
Hästarna är av den portugisiska rasen lusitano och i föreställningen visas upp både vad de kan i parad och i arbete.
– Vi vill verkligen att det ska vara en helhetsupplevelse för alla sinnen, säger Katarina Eningsjö, som driver Rotbrunna Häst & Kursgård.
Alla deltagare i föreställningen rider och övar på gården, de flesta är lokala Enköpingsbor.
Nu gör de sig redo för årets show.
Blir det samma show som i fjol?
– Det är samma upplägg, men vi har gjort en del förbättringar, några utbytta musikstycken och vi har också tänkt involvera publiken i något nummer, berättar Katarina Eningsjö.
Musiken är delvis densamma, men även där har en del nytt tillkommit. Det blir Carmen, Svansjön och Peterson-Berger men också moderna tongångar som musik ur "Pocahontas".
Vox Archangeli sjunger gregorianska sånger och spelar irländsk flöjt.
– Förhoppningen är att vi ska kunna ge en helhetsupplevelse där hästarnas skönhet och styrka samspelar med musiken som tillsammans dofter och ljud ger publiken en unik upplevelse, säger Katarina Eningsjö.