Festivalen inleds med en iscensättning av Stravinskys musik regisserad av Polarprisvinnaren Peter Sellars. Det bjuds även på en efterlängtad urpremiär med nyskriven musik av Anders Hillborg. Mariinskijteatern framför Wagners Parsifal och Rhenguldet. Festivalveckan avslutas storstilat med Sveriges Radios Symfoniorkester under ledning av Daniel Harding.
– Det är nu femton år sedan vi startade och när jag ser tillbaka känns det helt fantastiskt hur festivalen har utvecklats. Vi har år efter år kunnat bjuda vår publik, både här hemma men också radiolyssnare runt om i Europa, på fantastiska musikupplevelser med några av världens främsta orkestrar, dirigenter och solister. Miljö, musik och ledarskap har alltid varit grundpelarna i festivalen och vi ser med glädje att vi fortsätter vara en arena för kulturutbyte och dialog kring framtiden och miljön för Östersjön. Vi, grundarna av festivalen – Esa-Pekka Salonen, Valery Gergiev och jag själv – känner oss mer än nöjda när vi ser tillbaka på dessa femton år, säger Michael Tydén, Managing Director för Östersjöfestivalen.
Musik, miljö och ledarskap är festivalens tre grundpelare och kring detta hålls seminarier under veckan. Samarbetet med Världsnaturfonden WWF, Utrikespolitiska Institutet, Stockholm Resilience Centre och Raoul Wallenberg Academy fortsätter, liksom insamlingen ”Hjälp oss hjälpa Östersjön” i samarbete med Radiohjälpen.
Mer om Östersjöfestivalens program dag för dag 21–29 augusti hittar man på Östersjöfestivalens hemsida. Alla konserter är i Berwaldhallen utom Oedipus Rex som framförs på Kungliga Operan.
Källa: Östersjöfestivalen 2017.