Det finns många saker som en 12-åring inte får göra. Exempelvis köpa cigaretter och alkohol, köra moped eller rösta i allmänna val. Och till det finns goda skäl, nämligen att barn inte är mogna att fatta alla typer av beslut. Men nu vill kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) och socialminister Annika Strandhäll (S) att 12-åringar i en ”snabb och enkel” process ska få byta juridiskt kön (SvD 18/5).
Och det slutar inte där. De vill även att barn som är 15 år själva ska kunna ansöka om att få genomgå kirurgiska ingrepp i könsorganen och avlägsna könskörtlar. Det är omfattande och irreversibla ingrepp med livslånga konsekvenser.
Enligt Läkartidningen (23/2-17) har antalet remisser för könsdysfori (när kroppen inte överensstämmer med den upplevda könsidentiteten) till Astrid Lindgrens barnsjukhus ökat från enstaka fall årligen till 197 stycken år 2016. Vad den stora ökningen beror på vet man inte säkert. Det kan handla om alltifrån miljöfaktorer och ökad tillgång till vård till ökad kunskap genom nätet, minskad stigmatisering och generellt ökad öppenhet och fokus i samhället på frågor om könsidentitet.
Det är inte ovanligt att små barn uttrycker att de vill tillhöra, eller att de tillhör, det motsatta könet. Men studier visar att få senare i livet har en kvarstående önskan om könskorrigerande åtgärder. För en majoritet visar det sig handla om sexuell läggning. Ett inte försumbart antal personer ångrar dessutom sitt könsbyte, vilket understryker att ett sådant bör anstå åtminstone till den ändå turbulenta tonårstiden är över.
Barn ska få leka, gå i skolan, i egen takt lära sig om livet, få upptäcka sin identitet, och så småningom utforska sin sexualitet. Denna ska inte pressas ner i åldrarna, utan kommer tids nog av sig själv.
Den ömmande gruppen transpersoner som lider och inte känner sig hemma i sina kroppar bör få lämplig vård och hjälp. Men det är inte rimligt att sådana beslut ska läggas på barns axlar. Regeringens avsiktsförklaring om enklare könsbyte riskerar att pådyvla barn svåra ställningstaganden och orsaka allvarlig skada för de svagaste, som samhället är satt att skydda.
Möjligheten att byta kön kvarstår i vuxen ålder. Livsavgörande och irreversibla beslut bör anstå tills man är myndig. (SNB)