Vårda vårdpersonalen som finns

Det räcker inte att utbilda nya sjuksköterskor, vården måste ta hand om den personal som finns också.

Det räcker inte att utbilda nya sjuksköterskor, vården måste ta hand om den personal som finns också.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Ledare2018-11-08 06:30
Detta är en ledare. Enköpingspostens ledarsida är oberoende liberal.

Stängda vårdplatser är inte bara ett problem under sommarens semestertider – det förekommer även under resten av året. Dagens Medicin (7/11) har gjort en kartläggning som visar att 2 600 platser har hållits stängda i höst på grund av att det saknas sjuksköterskor och annan vårdpersonal.

Skillnaderna är stora i landet. På Gotland, i Blekinge, Hallands och Kalmar län ser det bättre ut. Värst är det i Norrbottens län. Där hålls bara 69 procent av de fastställda vårdplatserna på Sunderby sjukhus öppna. Även storstadslänen Stockholm och Västra Götaland har problem.

Outnyttjade vårdplatser leder till ökade köer – operationer får ställas in och överfulla avdelningar och akutmottagningar bidrar till ett ansträngt läge. I värsta fall riskerar människor att dö i väntan på vård.

Orsakerna till att vårdplatser inte kan hållas öppna är flera. Men en gemensam nämnare är svårigheterna att rekrytera och behålla personal. Framför allt saknas det sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor. Olika län har skilda utmaningar när det kommer till personalförsörjningen. Stockholm län har det till exempel lättare att rekrytera, i och med att fler bor i länet, än vad Sunderbys sjukhus i Norrbotten har.

Att skapa en god arbetsmiljö är naturligtvis väsentligt för att behålla och locka personal. Det räcker dock inte bara med att utbilda nya sjuksköterskor eller specialistsjuksköterskor. Arbetsgivarna måste ta tillvara dem som redan finns inom vården. Det är genom deras kunskap och erfarenhet som organisationer kan fungera väl. I en debattartikel skriver Kenth Nauclér, sjuksköterska och ordförande för Röda korsets högskola, och Anna Forsberg, professor i vårdvetenskap, att många av de sjuksköterskor som satsat på en specialistutbildning är besvikna för att den inte lett till några förändringar. Detta eftersom de kommer tillbaka till samma schema, samma uppgifter och samma lön (DN 1/11).

Men att ge personalen möjlighet att påverka arbetsplatsen och arbetssituationen behövs också. Här skulle det offentliga kunna lära av de privata vårdbolagen. I en undersökning (28/5) från SCB på uppdrag av Svenskt Näringsliv framgår det att anställda i privata vårdbolag upplever att det finns större möjligheter att påverka sin egen arbetssituation, men även att lönen och arbetsmiljön var bättre.

Inhyrd vårdpersonal är visserligen en tillfällig och dyr lösning, men fungerar som en sista livlina för landstingen. Jonas Thörnqvist, biträdande regiondirektör i Norrbotten, säger till Dagens Medicin att de har fått stänga vårdplatser på grund av att de inte hyr in sjuksköterskor längre, eftersom landstingen inte vill bekosta dessa. Men när bristen blir för stor, borde landstingen helt enkelt ta in hyrpersonal, även om det inte är den bästa lösningen. De gör i längden skäl för sina kostnader, eftersom alternativet är stängda vårdplatser och köer.

Men under en allt för lång tid har snabba lösningar lappat ihop vården. Nu behövs långsiktighet för att både kunna behålla personal och bedriva vård. (SNB)

Läs mer om