"Alla problem kan väl inte bero på otur?"

Några goda råd om hur du ska göra när det är vattenbrist och torka, lite Nobel, lite älvdans, lite sjukvård och så lite Zlatan.

Roger Pettersson

Roger Pettersson

Foto: Magnus Eriksson

Ledare2019-10-12 09:00
Detta är en ledare. Enköpings-Postens ledarsida är oberoende liberal.

Om det blir ett avtal med Mälarenergi om en vattenledning mellan Enköping och Västerås och om det innebär billigare, mer och bättre vatten i Enköping så är det självklart positivt.

Men det kommer att ta tid, uppskattningsvis minst sju år efter att avtalet är klart. Och det kommer att kosta, men det kommer att kosta ännu mer om vi inte har vatten.

Bristen på vatten hämmar Enköpings utveckling och innan vi kan börja bygga nya bostadsområden hur som helst så måste vattenfrågan lösas.

## Västerås har gott om vatten. Enköping har det inte. Vi har satt frågan om vattenförsörjning på lång väntan, precis som   en del andra frågor.

Enköping har fortfarande för låg grundvattennivå och i takt med klimatförändringarna ökar behovet av hållbara och långsiktiga lösningar.

Det lär bli sju svåra och torra  år.

## Det är inget bevattningsförbud i Enköping nu. Vattna gräsmattan och fyll poolen i höst!

## Åk till Västerås och duscha!

## Kostnaden är 1,35 miljoner kronor för att ge utbildningschefen Frank Stoor avgångsvederlag. Det kommer att bli väldigt svårt för Mats Flodin (M) att övertyga väljarna om att det var ett klokt ekonomiskt beslut. 

## Akademiska har ställt in operationer på grund av materialbrist. Vårt lasarett opererar. Alla problem på Ackis kan väl inte bero på otur?

## Jag fick mitt vänstra öga opererat i torsdags. 

På en klinik i Västerås, för säkerhets skull.

## Förra veckan skrev jag om bostadsområdet Älvdansen och att en av mina läsare, en borgerlig politiker, tyckte att det borde heta Älvadansen.

En socialdemokratisk politiker uppmanar mig att jag ska ta reda på mer om älvdans, vilket jag gjort.

Älvdans kan betyda ”lokal dimma nära marken”, eller en nyans av färgerna grått, beige eller vitt, det är ett musikstycke och det kan i folktron betyda älvor som dansar.

Enligt folktron så drabbades den som beträdde mark där älvor dansat av en massa olyckor och elände. Särskilt ska man passa sig för att urinera på sådan mark.

Då kan det gå riktigt illa.

## Enligt planbeskrivningen för Kyrkoherdens fiskevatten (som nu kallas Älvdansen) så är det ett vattensjukt område i en mindre svacka med något kallare klimat och med ett stort djup ner till fast berg.

Lägg till det dimma, olyckor och elände.

Så namnet Nifelheim som i nordisk mytologi var det mörka och obehagliga köldens rike norr om Ginnungagap kanske inte är så missvisande ändå.

## Kosovare Asllani spelar i en högre och helt egen division i damfotbollslandslaget.

## Kommer ni ihåg Zlatan Ibrahimovic? Han var en bra spelare förr. Nu är han 38 år och dväljs i en undermålig liga i ett land där de flesta tror att fotboll spelas med händerna.

Nåväl, denne Zlatan saknar uppmärksamheten som han fick  i Sverige tidigare och när han kommer hem för att göra reklam för en staty av sig själv så känner han sig tvungen att hitta på något tokigt att säga, kanske ett personangrepp på någon som är nationalhjälte numera, för att skapa sin uppståndelse.

Just nu gick jag i den fällan.

## Jag har otroligt nog för många år sedan läst två böcker av Peter Handke, "Den vänsterhänta kvinnan" och "Målvaktens skräck vid straffspark".

Målvaktsboken var otroligt tråkig och målvakten för långsam. Straffsparken missade öppet mål. Möjligen ett stolpskott. 

## Bara en sak till. John B. Goodenough, 97 år,  får ett bara ett tredjedels nobelpris i kemi.

Jag hoppas att han tycker att det är gott nog.