Eftersom sommarjobb inte är lagstadgat var det bland det första politikerna tittade på och som var uppe som förslag när generella besparingar skulle göras för hela utbildningsförvaltningen.
Enköpings kommun skulle spara in 3,1 miljoner kronor i lönekostnader i år genom att inte längre erbjuda kommunala sommarjobb åt ungdomar.
– Det aviserades när budgeten inför 2025 skulle läggas att på grund av besparingsåtgärder så skulle feriejobben bort. Men det blev ju inte så. Väl framme vid budgetbesluten så kom ju det med i alla fall. Man tog inte bort någonting från politiskt håll, säger Viveca Räim, chef på Arbetsmarknadsenheten, den enhet på Enköping kommun som fördelar sommarjobben.
Sommarjobben vänder sig till de som börjar sista året i högstadiet och de två första åren på gymnasiet.
– Det är väldigt viktigt för ungdomar att få möjligheten. Så det är klart att vi är jättejätteglada. Det är ju tacksamt att det visade sig att kommunen hade mer pengar än vad man trodde.
Får de välja inom vilket område de ska sommarjobba?
– Man får ange och önska inriktning. Det är ingen garanti att man får det men inför sommarjobbet får man ett erbjudande.
Även i år är det 12 områden som sommarjobbarna ska fördelas över. Dessa varierar mellan till exempel vård och omsorg som är störst, parkförvaltning, barnomsorg, grundskola med mera.
Sista ansökningsdag för kommunalt sommarjobb är 9 februari.
Har det redan kommit in ansökningar?
– Det rullar in, det är jag ganska så säker på. Vi har haft mellan 500 och 700 ansökningar per år historiskt.
Med årets budget kommer garanterat 190 tjänster kunna erbjudas till skolungdomar i tre veckor.
Det Enköpings kommun väntar på nu är om Arbetsförmedlingen kommer ge extra feriestöd. Det brukar de inte få reda på förrän i slutet av april eller början av maj.
– Det skulle innebära att fler sommarjobb till ungdomar kan erbjudas. På den lottade listan får då de som står på tur ett erbjudande nära inpå sommarlovet, säger Viveca Räim.
Förra året fanns det 211 jobb totalt förra året tack vare ett ökat statligt stöd.
Johan Enfeldt (S) säger att han inte är förvånad över att allt löst sig:
– Den tidiga prognosen baserade sig på siffror av onödigt låga intäkter. Budgeten hade kunnat hanterats på ett bättre och annat sätt. Nu var den till exempel beräknad på statsbidrag och annat, som senare brukar höjas.