Han föddes i en lantbrukarfamilj i Giresta socken och växte upp på landet. Efter folkskola tog han realen i Enköping. Redan som sjuttonåring träffade Arne sin kärlek i den två år äldre Märtha på dans inom 4H. Arne var för ung för att få gifta sig och hans mamma tyckte de unga kunde lugna ner sig så hon vägrade skriva på brevet till kungen om dispens. Men när första barnet var på väg gav hon med sig och bröllopet stod 1957. Sedan utökades familjen med en dotter till och vid sin död hade Arne åtta barnbarn och åtta barnbarnsbarn.

Sin första lägenhet fick de i Örsundsbro där Arne började arbeta som lastbilschaufför och Märtha arbetade på kommunalkontoret i Lagunda kommun. Arne inledde hos Ivan Södergrens åkeri med att köra öl och läsk från Vårby bryggeri. Han fortsatte i Hjelms åkeri där han även pensionerades. Under en mellanperiod 1989-97 var han sin egen åkare med bil och säte i Örebro dit han de åren veckopendlade.

Arne blev mest känd och uppskattad som en genuin folkrörelse- och föreningsmänniska. Med sin ledarbegåvning satt han snart som ordförande. Det var en position han gillade för möjligheterna att lättare få sin vilja igenom.

Arne var brandman i frivilliga brandkåren och det dröjde inte länge förrän han var brandchef. Han gick med i hemvärnet och snart var han hemvärnschef. Han var mångårig medlem i Lions men där roterar presidentskapet så han fick inte bestämma hela tiden. I Lagunda hembygdsförening var han ordförande 2001-2008. Som pensionär fanns förstås en pensionärsförening som väntade på en ordförande. SPF blev den lyckligt lottade.

Den ideella sektorn passade Arne Gusén bäst när han ville bidra och ta del i sitt närsamhälles utveckling. Han var en stöttepelare i Örsundsbro i det mesta som hände på orten. Det är många utanför den närmaste släkten och vänkretsen som har anledning att inför Arnes minne känna tacksamhet för alla ideella dagsverken han lagt ner för det allmännas och medmänniskornas bästa.