Den gamla Enköpingstvätten var anledningen till att stora mängder klorerande lösningsmedel kom ut i grundvattnet och upptäcktes i Munksundskällans vattentäkt. I höstas blev det klart att hela marken där Enköpingstvätten tidigare låg ska saneras. Snart ska arbetet påbörjas.
– Just nu har vi förberett inför maskinerna som ska borra och nästa vecka ska vi börja borra ner foderrören, säger Stefan Lindell som är ställföreträdande projektledare för saneringen.
Tanken är alltså att marken ska saneras genom så kallad termisk sanering, alltså värmas upp till en viss temperatur. De flytande föroreningarna i marken kommer då att förångas och sugas upp av rör som borras ner åtta till tio meter ner i marken.
– Det blir nästan som en föroreningsdammsugare. När man sen har sugit upp föroreningen gör man om den till vätskeform igen, för att koncentrera den och låsa fast den i slutna behållare, säger Stefan Lindell.
Men för att kunna hetta upp marken behöver man alltså borra massvis med hål först där dessa rör ska ner.
– Det kommer att bli så pass varmt i marken att vi har varit tvungna att fälla flera träd som skulle dö av värmen, förklarar Stefan Lindell.
Borrningen ska alltså inledas nästa vecka och Lindell tror att marken kommer att vara tillräckligt varm vid årsskiftet.
– Vi kommer att börja borra nu under hösten och sen kommer vi etablera värmeutrustningen. Därefter hoppas vi att saneringen ska vara klar lagom till sommaren 2023, säger han.
Vinterkylan påverkar inte marken?
– Nej, marken håller alltid plusgrader, även på vintertid, så den ska inte påverkas alltför mycket av kylan.
Varför har ni valt att göra den här typen av sanering?
– Det är markens beskaffenhet som styr vilka möjligheter vi har och i det här fallet passade det sig inte speciellt bra att schakta. Dessutom ligger området ganska bra till så att vi inte stör så många boende när vi håller på att borra.
Projektet har en stor budget på runt 66 miljoner kronor, dock statligt finansierad. Men frågan är om den kommer kunna hållas. Sedan budgeten sattes har elpriserna rusat och mängden el som förväntas förbrukas för uppvärmningen ligger på 6 000 000 kilowatt i timmen. Lindell vågar dock inte säga hur mycket kostnaden förväntas landa på. Det beror bland annat på utvecklingen av elpriserna under hösten.