Hon efterfrågar utlovad cykelväg

Håbo kommun hade lovat att en ersättningsväg skulle finnas innan de stängde cykel- och gångvägen i Västerskog. "Det lovas mycket, men ingenting händer", säger Hillevi Blixt.

Hillevi Blixt är inte nöjd med hur Håbo kommun kör över de boende i Nyhagen.

Hillevi Blixt är inte nöjd med hur Håbo kommun kör över de boende i Nyhagen.

Foto: Erik Appelqvist

Bålsta2019-09-26 21:00

Tidigare denna månad gick Håbo kommun ut med att en cykelväg längs Verkstadsgatan i Bålsta kommer att stängas i samband med bygget av Logistik Bålsta. Det finns planer att anlägga en ersättningsväg längre fram i tiden. Men enligt Hillevi Blixt, som har varit på ett flertal möten med kommunen och som bor i Nyhagen, har kommunen lovat att inte stänga cykelvägen förrän en ersättningsväg har anlagts.

– Nu undrar jag var den ersättningsvägen har tagit vägen? säger Hillevi Blixt.

– Det finns en sån ovisshet och det är otroligt psykiskt påfrestande när vi inte vet vad som kommer att hända med oss i Nyhagen. 

För Hillevi Blixts egen del innebär det att hon kan behöva gå längs den starkt trafikerade Kraftleden för att ta sig till skogen nedanför Skörby.

– För att vara så mycket prat om miljötänk är det konstigt att vi tvingas ta bilen dit, säger Hillevi Blixt.

Men Hillevi menar att det största problemet är att barnen i området inte har någon cykelväg om de ska ta sig till Futurumskolan.

– I sådana fall måste de ju cykla på Kraftleden, vilket inte är speciellt tryggt. Framförallt inte nu när de utökar industriområdet.

Johan Hagland, plan- och exploateringschef på Håbo kommun, säger att det finns planer på både en ersättningsväg för den gång- och cykelväg som stängs av men också planer på en ny gång- och cykelväg längs Kraftleden.

– Ersättningsvägen kommer att börja arbetas på redan nu i november. Cykelvägen längs Kraftleden kommer ju inte vara en ersättningsväg i sig, men kommer i slutändan vara ett bättre alternativ än i nuläget.

Kommer folk att behöva ta sig ut på Kraftleden?

– Det är ju inte jättebra om de behöver göra det, men samtidigt är läget på den nuvarande gång- och cykelvägen inte speciellt bra heller. Det finns alternativ att ta sig ner till Futurumområdet om man tar sig öster om Kraftleden och tar sig igenom bostadsområdena där. Det kanske är längre, men det är säkrare, säger Johan Hagland. 

Ni hade lovat att ersättningsvägen skulle vara klar?

– Jag har hört att det har sagts och det är ju inte jättebra att vi inte kan hålla det vi har lovat, men jag tycker att om man ser till det kommande resultatet så kommer det bli bättre än vad det är nu.

Hillevi Blixt svarar på kommentarerna:

 – Det lovas mycket, men ingenting händer.

Gång- och cykelbanan stängs av för att byggtrafik måste kunna vända.
Gång- och cykelbanan stängs av för att byggtrafik måste kunna vända.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!