Gouda Sweets är ett företag som tillverkar och säljer orientaliska bakverk. Verksamheten drevs tidigare i Trollhättan, och nu har de flyttat till Bålsta i Håbo kommun.
Men deras nya lokaler höll inte måttet, konstaterade kommunens bygg- och miljöförvaltning när de genomförde den första inspektionen av lokalerna för några dagar sedan.
Sammantaget bedöms risken vara så stor att livsmedlen kontaminerats, att de inte kan bedömas som säkra. Sådana livsmedel får enligt lag inte släppas på marknaden eftersom de kan innebära en fara för människors liv och hälsa.
En av punkterna som Gouda Sweets kritiseras för är avfallshanteringen. Utanför deras lokaler "finns det stora mängder avfall av olika karaktär", vilket kan locka till sig skadedjur enligt kommunens rapport efter inspektionen.
Vidare får företaget kritik för att lokalen där de tillverkar sina bakverk, samtidigt är under uppbyggnad. Lokalen beskrivs som "mycket rörig" och att det därför "finns en hög risk för att livsmedel blir kontaminerade av byggdamm, partiklar, skräp eller föremål (såsom delar av sladdar och skruv/spik)".
Enligt rapporten ligger även köksredskap på golvet, och på en bild syns en plastflaska ligga i en låda med nötter som står på golvet. På en annan bild syns margarinförpackningar i en kartong som förvaras i rumstemperatur.
I beslutet från 6 mars meddelar nämnden att de förbjuder Gouda Sweets att släppa livsmedel på marknaden som tillverkats i Bålsta. De får heller inte ta in nya råvaror i lokalen, och måste slänga allt som kan ha kontaminerats.
Utöver detta ska de även återkalla alla livsmedel som hunnit släppas på marknaden som producerades i Bålsta från och med den 4 mars.
Beslutet började gälla omedelbart, även om det skulle överklagas.
När EP når Amani Soliman på måndagen, som driver Gouda Sweets, hävdar hon att alla brister redan åtgärdats.
– Vi är IP-certifierade av Kiwa standard. Vi har jättefina rutiner och bra lokaler. Det de har anmärkt på har vi redan åtgärdat, säger hon.
Amani Soliman poängterar att det skett arbeten i lokalen då de är helt nyinflyttade.
– Det är viktigt att komma ihåg att den kontrollen som de gör bara är vid det tillfället. Det speglar inte verksamheten överlag.
Var det lämpligt att fortsätta tillverkningen om lokalerna inte var redo för det?
– Vi har bedömt lokalen som lämplig, och det har den också varit enligt Kiwa som gjorde sin revision kort innan miljö och hälsa kom hit. Jag kan inte yttra mig mer.