Rusning till klädbytardagen

Klockan 11 på lördagsförmiddagen blev det en smärre rusning i foajén utanför biblioteket i Bålsta. Vid det klockslaget var kläderna upphängda och det var fritt fram att byta till sig nya begagnade plagg på klädbytardagen.

Byte. Kläder byttes och nya begagnade plagg var bytet som gällde på klädbytardagen.

Byte. Kläder byttes och nya begagnade plagg var bytet som gällde på klädbytardagen.

Foto: Anders Jagemo

Bålsta2017-04-01 16:19

Det har hunnit bli en mångårig tradition nu i Bålsta. Föreningarna Naturskyddsföreningen, Håbo internationella kvinnors förening, Björksäterkyrkan sam Håbo kommun ordnar klädbytardag vid biblioteket. Det brukar vara en sådan dag på våren och en på hösten, för att man ska kunna byta kläder inför sommaren respektive vintern.

Från och med klockan 10 på förmiddagen fick man lämna in kläder. Klockan 11 började rusningen då man fick börja ta nya begagnade plagg.

Ett hundratal personer lämnade in plagg. För varje inlämnat plagg får man ta ett annat.

Lilly Danielsson hade gjort ett riktigt fynd, en svart klänning med rosor på.

– Jag älskar rosor. De luktar så gott, berättade hon.

Klädbytardagen är till för att överflödet av kläder ska bli lite mindre. Ur ett miljö- och resursperspektiv köps det för mycket kläder. Initiativet är en motpol till slit-och-släng-mentaliteten i samhället.

Det är också praktiskt och ekonomiskt smart för framförallt barnfamiljer eftersom barn växer ur kläder snabbare än de sliter ut dem.

– Problemet är att det går åt mycket naturresurser och bekämpningsmedel vid tillverkning av kläder, säger Kerstin Grabs i Naturskyddsföreningen.

Många lämnar in mer kläder än de byter till sig. Överskottet med plagg kommer till användning på nästa klädbytardag.

Klädbytardagen

Motsvarande klädbytardag finns även i Danmark och Norge. Evenemanget kallas Nordic swap day i alla tre länderna.

Förra året fick 58 000 plagg nya ägare under klädbytardagen i Sverige. Det motsvarar en resursbesparing på 43 ton kemikalier, 406 ton koldioxid och 145 000 kubikmeter vatten.

Källa: Naturskyddsföreningen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om