Det är en gråkall dag i slutet av oktober och den sista dagen innan alla barnvagnar ska vara färdigpackade för vidare transport med lastbil och färja innan de slutligen når flyktinglägren i Lesbos och Aten där de beräknas vara framme den 15 november. Förutom de volontärer från hela världen som är på plats i Grekland kommer Teresa Fröling från Skokloster att vara där och hjälpa till när transporten anländer. Organisationen  Team Sweden Volunteers startade 2015 men idén med att samla in barnvagnar började förra året i oktober. Inklusive de 500 som lämnats in nu är det totalt 1 700 vagnar som under året lämnats in av människor i hela Sverige. Mellan vagnarna packas filtar, skor, liggunderlag, åkpåsar, sovsäckar, blöjor och mjölkersättning för att pallarna ska bli så fulla som möjligt. 

– Situationen på Lesbos är helt galen. Lägret är anpassat för 3 000 personer men jag har sett siffror på att det är närmare 16 000 där. För bara några veckor sedan när vi började insamlingen var det 11 000, så fort ökar antalet människor, säger Teresa Fröling.

Hon fick idén med barnvagnarna när hon fick veta hur illa barnen for i flyktinglägren, sovandes på marken med råttor springande runt dem tänkte hon att det är något jag måste göra, så från tanke till handling startades insamlingen. 

Artikelbild

| Från vänster till höger. Teresa Fröling grundare av Team Sweden Volunteers samt Hevi Pirmousa och Elisabet Wahl som är de första volontärerna på plats i dag.

Barnvagnarna kommer från hela Sverige och det är många som hjälper till att transportera dem till Skokloster där de packas och fraktas vidare. Comfort hotell har upplåtit lokaler runt om i Sverige där människor kunnat lämna in vagnar dygnet runt de senaste två veckorna. Förutom Teresa Fröling har Leif Lindqvist och Malin Storbacka engagerat sig och sett till att få vagnarna i funktionellt skick. Leif som svarade på en annons om det var någon som kunde laga däck, och då han var bra på att reparera cyklar och mopeder tänkte han att det var något han kunde hjälpa till med. 

– Jag tog däcken av de vagnar som inte gick att använda och satte dit dem på funktionella vagnar med dåliga däck, på så sätt blev de som nya, säger han. 

Malin tog på sig ansvaret att leverera vagnar som samlats in i Märsta från början, men när hon såg hur smutsiga en del var bestämde hon sig för att tvätta dem. Då lärde hon sig hur man lättast kan få av klädseln för att på så sätt kunna tvätta dem i tvättmaskinen som nu har gått dygnet runt de senaste veckorna. För att hinna torka klädslarna har hon fått ta hjälp av träden där de sista klädslarna nu hänger. 

– Grannarna undrar nog vad jag har för mig, skrattar hon.

Artikelbild

| Barnvagnar som packas på pallar för vidare transport till Grekland.