Varmrätt i flera val, inte minst rökt nötkött och lax.

Till kaffet serveras hasselnötstårta med chokladstänkt vispgrädde.

På nattkröken, kokt korv med bröd. Möjligen mer vargtass.

Artikelbild

| Ordföranden i Hjällsta bygdegårdsförening, alltså Roger Lundevall, framför en bygdegård som fortfarande lever ett aktivt liv med inte minst pubkvällar som uppskattade höjdpunkter.

Varför är det viktigt att berätta om festmenyn i en födelsedagsintervju?

Jo, värden är inte vem som helst. Framför allt inte när det är dags för party i Bärsta festhall - utanför Örsundsbro.

Roger Lundevall är bygdens, förmodligen Upplands, meste festfixare. Nu fyller han själv 50 år.

På frågan om hur många fester han varit med om att arrangera, nickar Roger när reportern föreslår ”flera tusen”. Festexperten får den självklara frågan - vad är viktigt för att få till ett bra party?

Artikelbild

| Roger Lundevall bjuder 150 personer på födelsedagsparty i Bärsta festhall.

– Krångla inte till något. Maten ska vara välsmakande, väl tilltagen, men inte alltför komplicerad. Med bra planering går det att hålla ner kostnaderna. Se´n ska du ha rätt gäster…

Men värden själv har väl en viss betydelse?

Artikelbild

| Ordföranden i Hjällsta bygdegårdsförening, alltså Roger Lundevall, framför en bygdegård som fortfarande lever ett aktivt liv med inte minst pubkvällar som uppskattade höjdpunkter.

– Som värd kan du inte vara någon annan än du är till vardags. Men det är klart, visa din allra bästa sida. Den gladaste!

Säg den upplänning som inte anar mat när ortsnamnet Bärsta kommer på tal. Just det: Bärstaklämman. Rökt gris i pitabröd. På partyn, marknader, kongresser. Företaget startat av pappa Bengt och mamma Ingrid, med fortsättning i form av Roger och systern Christina - som båda tidigt kom in i rörelsen.

– Numera har vi sålt gården, men vid Mickelsmäss varje år är jag och den rökta grisen tillbaka. Hjälsta bygdegård, som jag representerar, är en av de föreningar på marknaden som säljer Bärsta-klämman.

Sedan tre år är Roger Lundevall ordförande i Hjälsta Bygdegårdsförening, som egentligen är värd ett alldeles eget kapitel.

Sveriges bygdegårdar lever rent allmänt ett svajigt liv numera, men den nära nog färdigrustade gården i Hjälsta är flitigt använd.

– Pubkvällar minst tio gånger om året. Sedan brukar det bli en grisfest plus skördefest med skördevesper tillsammans med Lagunda församling. Och Lan-träffar för de yngre.

Ordförande Lundevall räknar upp ännu fler arrangemang i bygdegården och stannar upp vid Dalkarlsvandrarna. Vad är det?

– I maj varje år uppmärksammas den arbetsvandring som under sekler skedde mellan Dalarna och Stockholm. Dagens minnesvandrare stannar upp här vid bygdegården. Ja, och fest blir det.

Antagligen med rökt gris i bröd, alltså Bärstaklämman. Och kanske litet lingondricka. Vad annars?

Receptet för en god fest är spikad.

Förresten – Roger Lundevall. Går det att få en biljett till din 50-årsfest?

– Synd att neka, men tyvärr. Lapp på luckan till Bärstas festhall. 150 inbjudna, så knökfullt blir det.