En ny form av swishbedrägeri är i farten. Företag och föreningar som tar betalt via swish kan inte längre vara säkra på att de kommer in pengar på kontot. För används en falsk swish-app i telefonen skickas det aldrig några pengar till mottagaren, trots att allt ser ut att vara en riktig swishbetalning.
En av de som utsatts för ett bedrägeriförsök är Tomas Lindström som driver Pärlans Gatukök på Doktor Westerlunds gata i Enköping. Han var vaken nog och blev misstänksam.
– Det var ett gäng killar som kom in och la en ganska stor beställning på mat i korvmojen. Jag reagerade på att det var innan studiebidraget betalats ut och tänkte hur ska de ha råd med allt det här?, säger Tomas Lindström.
Den swish-app som en av killarna försökte betala med såg precis likadan ut som den riktiga swish-appen.
– När han skulle betala stod han och höll på med lappen med QR-koden som skulle scannas av på kassadisken. Men han knappade in telefonnumret som stod på lappen. Jag såg att det stod korrekt mottagarnamn och att det såg ut som en riktig swish-app. Men han hade sänt fel summa. När jag bad honom göra om det så tyckte jag att det gick väldigt mycket fortare, från att fylla i tills han höll upp appen och visade att transaktionen var genomförd, berättar Tomas Lindström.
I vanliga fall när en swishbetalning gått igenom kan mottagaren trycka på avsändarens telefonskärm och det blir som ett fyrverkeri med prickar som flyger åt alla håll. Som ett bevis på att det är en äkta swish-app.
– Det var fyrverkerier på deras app. Men jag blev ändå misstänksam och kollade direkt på vårt bankkonto. Det hade inte kommit in några pengar. När jag bad honom göra om det en gång till så kom det fortfarande inte in några pengar, berättar Tomas Lindström.
Han tar upp beställningar i hög fart medan vi pratar. Det är tydligt att det mitt i rusningstid är svårt att dubbelkolla bankkontot efter alla swishbetalningar.
Vad gjorde du när det inte kom in pengar?
– Jag bad om att få se historiken i hans swish-app. Då sa han att hoppsan nu är telefonens batteri urladdat och sen sprang hela gänget allt vad de orkade, säger Tomas Lindström.
Den falska swish-appen cirkulerar på sociala medier bland ungdomar och kan köpas några tiotals kronor. Det är inte straffbart att ladda ned appen på sin telefon, men däremot straffbart att använda den och lura någon på pengar. Är man minderårig och får straff så är det föräldrarna som blir skyldiga att betala eventuella skadestånd.
Hur tänker du kring att kunna fortsätta erbjuda swish-betalning i gatuköket?
– Det ställer till problem. När jag inte är här så kan de andra anställda inte kolla direkt på företagskontot om pengarna kommit in, om de blir misstänksamma. Det kan bara jag göra, säger Tomas Lindström.
Han pekar på kassadisken och förklarar att han tagit bort lappen med koden och telefonnumret till gatukökets swish för tillfället.
Vad vill du säga till ungdomar som använder den här falska appen?
– Skaffa ett jobb och gör rätt för dig, inga genvägar. Det här är mycket trist. Det drabbar ekonomin hårt vid såna här bedrägerier för en liten företagare, säger Tomas Lindström.
På Enköpingspolisen säger man att den falska appen är välliknande och uppmanar till att vara nyfiken och vaksam när man tar emot swishbetalningar.
– Misstänker man att någon håller på att lura dig ska man ringa polisen, det behandlas som pågående brott, säger Lena Söderberg, polisinspektör.