– Jag har inte någon insyn i hur kriminaliteten ser ut specifikt i området men det är nog ren slump att Enköping inte haft någon gängbrottslighet hittills, säger Manne Gerell, docent i kriminologi vid Malmö universitet.
Han syftar på Enköpings geografiska läge. Manne Gerell har länge forskat om hur gängkriminalitet sprider sig geografiskt och på senare år har en trend blivit tydlig: gängkriminalitet i storstäderna spiller över till allt mindre städer. Då Enköping är beläget mellan tre stora städer, med etablerade kriminella nätverk, finns det därför en risk att gängvåldet får fäste här också. Speciellt när gängen många gånger är ute efter att erövra nya marknader för drogförsäljning.
– Även på mindre orter finns det alltid en kriminell bas, till exempel småkriminella tonårsgäng som gängen kan utnyttja. Det räcker med att en person flyttar dit för att den basen ska växa. En sådan person har redan ett gäng i ryggen och det är nästan ingen konkurrens om marknaden på den nya orten, säger Manne Gerell.
De senaste åren finns en mängd exempel där just detta har hänt. Flera skjutningar har inträffat, ibland annat Sundsvall, då kriminella nätverk i Stockholm slåss om att styra städer längs Norrlandskusten. Ett annat exempel är Kalmar som hade 18 skjutningar i fjol trots att de inte hade den typen av kriminalitet alls för bara några år sedan.
– Kalmar är ett konkret exempel på hur snabbt det kan gå. I fjol var det den ort som var trea i hela landet om man ser till flest skjutningar per capita. Oavsett vilken ort det är går det alltså inte att utesluta att gängen kan få fäste, säger Manne Gerell.
Än så länge har Enköping varit förskonat från den här sortens kriminalitet men på senare tid har polisen identifierat fler potentiellt kriminella personer än tidigare. Därför arbetar de aktivt för att hindra att unga personer sugs upp i kriminella miljöer och därmed förhindra att kommunen får ett utsatt område. Enligt Manne Gerell är det precis den typen av preventiva insatser som krävs för att förhindra att kriminella gäng etableras i småstäder.
– Ska vi kunna stoppa gängen gäller det att vi bryter rekryteringen till dem. Samhället behöver jobba med tidiga insatser så att de som är barn idag inte vill gå med i ett gäng i morgon. Det gäller i både stor-och småstäder, säger han.