Kända gravhögen har plundrats: "Man känner sig maktlös"

Fornlämingsområdet Anundshög har utsatts för omfattande plundring.
– Det här är någonting som man har stulit från oss allihop, säger arkeologen Nina Eklöf.

En av groparna på gravplatsen.

En av groparna på gravplatsen.

Foto: Västerås museer

Brott2025-05-07 16:13

Några har fullkomligt perforerat området med gropar. Anunds hög, mellan Enköping och Västerås, är en av Sveriges mest framstående fornlämningsområden med storslagna lämningar efter ett vikingatida maktcentrum.

– Vi står här på plats och försöker ta in vidden av vad som har hänt, berättar Nina Eklöf, arkeolog och museichef för Västerås museer.

Det var i tisdags när en arkeolog från Västerås museer hade visning för en skolklass som upptäckten gjordes. Eleverna och arkeologen såg att det låg jord runt en grästuva.

– Arkeologen insåg att här är det någon som har grävt en grop rakt ner i en grav, säger Nina Eklöf.

Nina Eklöf, museichef Västerås museer, på plats vid Anundshög.
Nina Eklöf, museichef Västerås museer, på plats vid Anundshög.

När museichefen kom ut till gravplatsen på tisdagen hade 10-15 gropar upptäckts. Sent på tisdagskvällen kunde det konstateras att det handlar om totalt 56 gropar.

Är det här väldigt ovanligt?

– Det har hänt en del på Gotland som har sina omtalade silverskatter. Men det är inte så vanligt. Jag har jobbat som arkeolog i 25 år och jag har inte varit med om den här omfattningen tidigare och att det är så tydligt att man har vetat om att det här är något som är olagligt, säger Nina Eklöf.

– Man har hållit sig på de delar som syns minst från vägen och man har också försökt dölja groparna efter sig, fortsätter hon.

Så att det här har de gjort systematiskt?

– Ja, det är planerat. Det här har de gjort förr. Det här är några som har en vana i att plundra. Just nu har vi polisen på plats som upprättar en polisanmälan.

Man vet inte vad plundrarna har fått med sig?

– Nej, det tror jag inte att man någonsin kommer att få veta. Det enda vi kan vara säkra på är att kunskap har gått förlorad och att man har förstört. Det är skadat och det är plundrat. 

– Man känner sig maktlös mot sådana här individer, säger Nina Eklöf.

Arkeologerna letar efter groparna efter plundrarna.
Arkeologerna letar efter groparna efter plundrarna.
Anunds hög utanför Västerås.
Anunds hög utanför Västerås.

Brott mot kulturmiljölagen kan ge fängelse i upp till fyra år.

Plundrarna och eventuella köpare av föremålen kommer dessutom garanterat att få kortvarig glädje av sina objekt.

– Vi ser att det är en del järnföremål som har plockats bort för att det är rost kvar i backen. De järnföremålen kommer att försvinna när de inte konserveras, säger museichefen.

Plundringen har inträffat någon gång efter klockan 17 på måndagskvällen och före klockan 08 på tisdagsmorgonen.

Händelsen har väckt bestörtning hos allmänheten, Anunds hög är förutom en historiskt viktig plats också ett populärt utflyktsmål.

Under torsdags- och fredagseftermiddagen, även under lördagen, kommer arkeologer från museet vara på plats vid Anundshög för att berätta för besökare vad kulturarvsbrott innebär.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!