Reportern Jessica Santesson beskrev Gröneborg som stans minst öppna restaurang, med bara tre luncher i veckan och där bara kommunanställda fick äta.

Lunchstället hade ett för krögarbranschen unikt problem. Maten var för billig. Med priser som 23 kronor för ­dagens rätt och 60 till 70 kronor för förrätt och varmrätt så var Gröneborg onekligen svårslaget.

Med anledning av det låga priset hade kommunstyrelsens arbetsutskott beslutat att bara kommunanställda skulle få äta på Gröneborg. Det beslutet var inte populärt hos eleverna.

– Det kommer alldeles för lite folk hit. Vi får ingen ordentlig träning på att servera om det inte kommer mer än 30 personer, sa eleven Malin Brevik.

Hon fick medhåll av läraren och kocken Herbert Hermann.

– För att få in stressmomentet skulle det behövas nästan dubbelt så många gäster som tidigare, sa han.

Kommunalrådet Sven-Hugo Pettersson (C) försvarade beslutet om att inte släppa in den lunchätande allmänheten till Gröneborg. Livsmedelstekniska linjen saknade resurser till att ta emot fler, enligt kommunalrådet, som också uttryckte förvåning över att skolan ville ha mer stress. Det tyngsta skälet till ­beslutet var dock att kommunen inte skulle konkurrera med andra matställen.

Vid EP:s besök på Gröneborg var stämningen ändå på topp inför säsongsstarten. Lunchserveringen var ett populärt inslag i utbildningen.

– Och det är roligt när vi får beröm, sa Malin Brevik som bara mindes en enda klagande gäst från förra året.