”13 år – startar radiokanal”. När Enköpings kommun år 2011 utlyste tävlingen ”Drömpriset” var det en ung Enköpingsbo som stal rubrikerna i lokalpressen. Med en idé om att prata i radio och bjuda in lokala gäster till studion presenterade han sin idé för tävlingens jury. Spencer Strandh minns det mycket väl.

– Det var som att vara med i tv-programmet ”Draknästet”. Jag tror att de gillade mitt driv och att jag hade en så tydlig målgrupp, säger Spencer Strandh.

Och det var inte sista gången som Spencer skulle få ögon och öron riktade mot sig. Efter ett par veckor som praoelev i årskurs åtta har han skrivit för Enköpings-posten med jämna mellanrum, och journalistiken har intresserat honom under större delen av hans liv. Redan som sexåring började han spela in kortare radioklipp på ett kassettband. När han några år senare såg Janne Josefsson och Uppdrag Granskning avslöja den så kallade ”Köttfärsskandalen” blev intresset ännu större – trots att han bara var tio år gammal när programmet sändes i Sveriges Television.

Artikelbild

| Studerande musiker. Studier till vardags och underhållning till helgen. När Spencer Strandh trots allt får lite ledig tid gillar han att resa.

– Jag såg någonting väldigt spännande i att avslöja saker och där blev Janne Josefsson en förebild för mig.

Men med tiden fick journalistiken lämna plats för musiken. Som åttaåring lärde han sig att spela gitarr och sedan dess har musiken varit en stor passion i livet. Han gick på den kommunala kulturskolan och med tiden tillkom även sången. Efter en sommarspelning på en krog i Enköping 2012 gick musiken från ett intresse till ett jobb. Spelningen blev en succé och han fick flera spelningar efter det. Det fick musiken att ta över på allvar.

– Jag gick från att sitta i en studio till att faktiskt möta publiken på riktigt. Det kändes mer personligt och levande, och det blev lättare att anpassa sig efter vad publiken ville ha. Det är publiken som bär upp motgångar och som gör att man orkar jobba sena nätter, säger Spencer Strandh.

Som 16-åring startade han sitt eget företag med fokus på musikunderhållning. Han spelar och sjunger själv, och i repertoaren finns främst pop- och rocklåtar låtar från 60-, 70- och 80-talen, vilket även går in under kategorin favoritmusik hos Spencer själv. Men för att utveckla verksamheten och för att nå en yngre publik, har han planer på att börja spela nyare musik och kanske ingå i en duo som komplement till dagens soloframträdanden.

Om helgerna spenderas framför en publik så blir han själv en åhörare till vardags. Han har precis kommit från en föreläsning på Teologiska institutionen, där han läser en kurs i kyrko- och missionsstudier. Efter gymnasiet började han studera Internationell marknadsföring på Mälardalens högskola, men när det inte kändes rätt bestämde han sig för att bli ämneslärare med inriktning på gymnasiet och religion i stället.

– När jag var i Köpenhamn nyligen tror jag att jag besökte tio kyrkor på två dagar, säger Spencer Strandh.

När han inte jobbar eller studerar står han gärna vid köksbänken och lagar mat. Utöver politik och teologi är matlagning det stora intresset och han värderar sällskapet kring måltiden nästan lika högt som maten i sig. Med två föräldrar som båda arbetat som krögare var det närmast oundvikligt att det blev ett intresse även hos honom – och visst går det att sätta likhetstecken mellan mat och underhållning.

– Även mat kan glädja andra, och det finns en tillfredsställelse i att se andra prova det man har lagat, säger han.