Hundägarnas fasa - Huggorm har byggt bo i rastområde

För en dryg vecka sen gjorde Ann-Charlotte Strömbäck en obehaglig upptäckt när hon rastade sin hund. En stor huggorm hade byggt bo i gräset - nu vill hon att kommunen ska agera innan några hundar blir bitna.

Ann-Charlotte Strömbäck upptäckte en huggorm i Hundparken i Enköping. Nu vill hon att kommunen ska ta bort den.

Ann-Charlotte Strömbäck upptäckte en huggorm i Hundparken i Enköping. Nu vill hon att kommunen ska ta bort den.

Foto: Jakob Wesslund

Djur2023-05-19 20:00

Strömbäck och en väninna var ute på en promenad i hundrastgården nära återvinningscentralen när de upptäckte ormboet.

– Vi såg hur en skata höll på att röra sig kring boet och tänkte att den agerade konstigt. När vi gick närmare såg vi att det var en stor huggorm den hade bråkat med, berättar Ann-Charlotte Strömbäck samtidigt som hon klappar hunden Myrra bakom örat.  

Sedan dess är det kopplet på som gäller för Myrra och många andra hundägare har följt Ann-Charlotte Strömbäcks exempel. 

– Huggormsbett kan vara livsfarliga för hundar så jag vill absolut inte att hon springer lös just nu. Jag vet att det är flera med mig som är oroliga, säger hon. 

Rastgården drivs av föreningen Enköpings hundpark, som arrenderar marken av kommunen, där Ann-Charlotte Strömbäck också är engagerad. Hon och flera andra medlemmar i föreningen har kontaktat Enköpings kommun för att få hjälp att driva bort ormen men kommunen säger nej.  

– Det är föreningen som arrenderar området så de själva måste lösa situationen. Vi har inte något ansvar, säger Pär-Ola Borgestig, natur- och friluftsförvaltare vid Enköpings kommun.

Enligt Borgestig skulle det vara omöjligt för kommunen att göra något även om det hade varit ett kommunalt avsvar. Huggormar är nämligen, liksom andra ormar, fridlysta och får därför enligt lag inte flyttas eller skadas. Undantaget är om en villaägare har en huggorm på sin tomt. 

– Varken kommunen eller andra aktörer kan sätta sig över lagen i ett sådant här fall, åtminstone inte utan att söka dispens från biotopskyddet. Jag förstår att det är obehagligt för hundägare men det enda råd jag kan ge är att visa tålamod och vänta tills ormen ger sig av, säger han.

Men det är ett svar som Ann-Charlotte Strömbäck inte är nöjd med. 

– Det är kommunal mark som används av tusentals hundägare i Enköping så kommunen borde kunna hjälpa oss. Om inte annat borde de kunna låna oss utrustning så att vi kan röja gräs så att ormen vill byta bo, säger hon.  

Ormen som hittats i hundrastgården misstänks vara en hona som söker efter partners att para sig med. Ann-Charlotte Strömbäck och de andra medlemmarna i Enköpings hundpark oroas nu över att ormen ska lyckas föröka sig, när det blir varmare väder ska de försöka flytta på den. 

– Fångar vi inte in den nu kan vi få jättemånga nya ormar i slutet av sommaren, det vore katastrof, säger hon.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!