Polisen larmades till en bostad i centrala Lysekil i början på april. På platsen hittade de en äldre man död. Hans hustru fanns också i lägenheten, också hon med skärsår i handleden. Hon var medtagen, men vid liv. Hon fördes till sjukhus, men greps senare av polis.

Kvinnan, som är i 70-årsåldern, har erkänt att hon tagit livet av sin make. Hon berättade i rätten att hon och maken tillsammans planerade att ta sina liv.

Nu döms kvinnan av Uddevalla tingsrätt till två års fängelse för dråp. Tingsrätten anser att kvinnan utfört gärningen på sin makes önskan, och att den därmed ska ses som mindre grov. Därför döms kvinnan för dråp och inte för mord.

Tingsrätten bedömer att straffvärdet för handlingen är fyra års fängelse. Men med hänsyn till kvinnans ålder och hälsotillstånd sätts straffet till två års fängelse.

"Normalpåföljden för dråp är fängelse mellan sex och tio år. Vid bestämmandet av straffvärdet finns det i det här fallet skäl att understiga minimistraffet", skriver rådman Erika Finn i ett pressmeddelande.