Polisen larmades till en bostad i centrala Lysekil i början på april. På platsen hittade de en äldre man död. Hans hustru fanns också i lägenheten, också hon med skärsår i handleden. Hon var medtagen, men vid liv. Hon fördes till sjukhus, men greps senare av polis.

Kvinnan, som är i 70-årsåldern, har erkänt att hon tagit livet av sin make. Hon berättade i rätten att hon och maken tillsammans planerade att ta sina liv. Men åklagaren är av en annan uppfattning.

Mannen ville leva

Jag kan bara konstatera att jag har en annan inställning. Det finns mycket som talar för att mannen var förvirrad och hade demens. Och att han därmed inte skulle kunna ha givit sitt samtycke. Det finns till och med uppgifter att han skulle villa leva vidare, säger kammaråklagare Robert Beckard till TT.
Jag tycker att det kommit fram så pass mycket i utredningen och under rättegången som pekar på att det inte går att bedöma gärningen som mindre grov. Därmed är det ett mord tycker jag,

Men rätten anser inte att åklagarens bevisning är tillräcklig för att det ska vara ställt utom rimligt tvivel att det gått till på något annat sätt än det som kvinnan hävdar. Rätten utgår därför helt från kvinnan berättelse. Därför döms hon för dråp och inte för mord.

Fängelse för dråp

Rätten anser att kvinnan utfört gärningen på sin makes önskan, och att den därmed ska ses som mindre grov. Kvinnan döms därför till två års fängelse för dråp. Tingsrätten bedömer att straffvärdet för handlingen är fyra års fängelse. Men med hänsyn till kvinnans ålder och hälsotillstånd sätts straffet till två års fängelse.

"Normalpåföljden för dråp är fängelse mellan sex och tio år. Vid bestämmandet av straffvärdet finns det i det här fallet skäl att understiga minimistraffet", skriver rådman Erika Finn i ett pressmeddelande.

Kammaråklagare Robert Beckard ska nu analysera domen innan han beslutar om han ska överklaga. TT söker kvinnans advokat.