I måndags kunde du läsa om de 23 vildsvin som skjutits under helgen i Håbo. Viltvårdaren Jörgen Orreflo är en av jägarna som samlades klockan 08.30 i lördags för att jaga vildsvin. Han tycker att det blev en lyckad jakt.

– 23 vildsvin är en bra och lagom siffra och vi hade en trevlig dag, säger han.

Enligt Jörgen Orreflo skjuts 500-600 vildsvin per år i Håbo kommun, och jakten behövs för att hålla nere antalet och få bort vildsvin som söker sig närmare Håbobornas trädgårdar och gräsmattor.

– Det är enstaka individer som fått det här beteendet, och det är viktigt att man hör av sig till oss om vildsvinen befinner sig nära bostäder, så att vi kan få bort djuren från de områdena, säger han.

Trots att det skjuts mycket vildsvin är det svårt att få tag på vildsvinskött. Djuren från helgens jakt delas upp mellan jaktlagen.

– Det är myndigheter som sätter stopp, men det här håller på att ses över, säger Jörgen.

Enligt livsmedelsverket är det förbjudet att sälja vildsvinskött som inte gått igenom en godkänd viltanläggning som testat djuret för trikinmask. Pontus Eriksson är slakteriansvarig vid Svenska Jägarförbundets viltslakteri på Öster Malma och menar att det är svårt att sälja vildsvin på grund av fördomar.

– De testar utegående grisar också för trikinmask, men vildsvin har däremot ett så dåligt rykte och omnämns ofta som skadedjur som är farliga. Det gör så att människor inte vågar köpa vildsvinskött, säger han.

Ola Bergström är butikschef på ICA Maxi i Enköping och jagar och äter själv vildsvin, men menar att reglerna från livsmedelsverket sätter käppar i hjulen och att efterfrågan är låg hos kunderna.

– Ett lokalt slakteri och enklare hantering när det gäller regler för att få sälja viltkött i butik vore jättebra, lokalt och ekologiskt, ett perfekt koncept. Ingen skulle bli gladare än jag om vi kunde sälja på ett smidigt och bra sätt.