När Richard Sjödin fick okey från verksamhetschef Adam Jernberg att bygga en bar på äldreboendet Orion i Enköping var det bara att börja spika och såga.

Till sin hjälp hade han Olle Hofquist 85 år som är gammal byggare.

– Jag tänkte att det skulle vara kul för de äldre att ha en bar här. Inte bara för alkoholens skull, utan som en samlingsplats och ett projekt som vi kunde driva tillsammans. Idén var att hela rummet skulle få en koppling till deras ungdom och väcka minnen. Det har verkligen slagit väl ut, alla tycker att det är ett lyft för hela boendet, säger Richard.

Artikelbild

| Stammis. Christer Yrmark är i baren så ofta den har öppet.

Baren glittrar i svart klarlack med guldstjärnor på disken. På väggarna i rummet hänger tavlor på bland annat Elvis och Marilyn Monroe. I soffan vid baren har Christer Yrmark lutat sig tillbaka med ett glas rött i handen.

– Det har blivit så bra med baren, så fort det är öppet är jag här. Nu kommer vi bli mycket äldre, så nu får ni yngre jobba hårdare så att vi kan få pension, säger Christer och skrattar.

Olle Hofquist har bott på Orion i snart ett år. Han tycker att boendet har fått sig ett lyft efter att baren kom till.

– Jag tyckte att det var lite tråkigt här innan och hade tankar på att byta boende. Nu har det blivit mycket roligare och det händer lite mer nu.

Artikelbild

| Olle Hofquist har bott på Orion i snart ett år. Han tycker att boendet har fått sig ett lyft efter att baren kom till.

Det finns planer på att bjuda in gäster från andra äldreboenden i stan så att de kan nätverka och träffa nya vänner, berättar Richard.

– Vi har bland annat kontakt med Kungsgården som vill komma hit när vi har barhäng. Då får Olle, herrarna och damerna chansen att träffa andra. Det är ett sätt att öka livskvalitén.

Artikelbild

| Det finns planer på att bjuda in gäster från andra äldreboenden i stan så att de kan nätverka och träffa nya vänner, berättar Richard.

Brinkens Trio är på besök och Mona Andersson njuter av en ostbricka och ett glas vitt till musiken.

– Det här friskar upp, det är en riktigt bra grej det här. Det blir roligare och man får känna lite glädje.