Den utställning som öppnade i helgen och fortsätter juni månad ut heter just det, "Andra chansen".

– Vi satt och spånade i vintermörkret, berättar Per Palmén, som sedan år 2000 driver det mysiga turistmålet strax utanför Örsundsbro tillsammans med hustrun Margareta.

Per Palmén konstaterar att hela anläggningen bygger på återbruk.

Artikelbild

| De skapar i utställningsmiljö, fr v Margareta Thelander, Maja Lindahl, Alma Lindahl, besökaren Majnor Ottosson, Eva Kjellén galleristen Per Palmén och Gunilla Blomster.

– Margareta och jag har ju byggt upp det här enligt den principen, så vad passar egentligen bättre, undrar han.

Andra chansen handlar om att inspirera till att lappa, laga och återbruka textilier.

15 konstnärer, främst från Enköping och Uppsala, ställer ut vitt skilda verk, prylar, kläder, täcken, såväl bruksföremål som konstverk.

Maja Lindahl har koordinerat utställningen och är själv en av dem som skapar vid ett stort bord i utställningshallen.

Artikelbild

| Per och Margareta Palmén gläds över den pågående utställningen på Alsta.

– Vi har haft en sluten grupp inbjudna konstnärer med två huvudinriktningar, dels lappa och laga dels återbruk, berättar hon.

Det fanns från början en liten oro för att det skulle bli för spretigt, för stor spännvidd mellan utställningsföremålen, men resultatet är snarare det motsatta.

– De är verkligen duktiga, vad fint, säger besökaren Majnor Ottosson, som ger sig tid att följa de konstnärer som är i arbete under utställningen.

För Maja Lindahl är det ett flergenerationsprojekt, eftersom både dottern Alma Lindahl och mamma Eva Kjellén skapar i den öppna hallen strax intill avdelningen där bland annat ett tjugotal cyklister som startade från Stäket i morse tar rast i kulturell kafémiljö.

För Kristina Makroff von Gruenewaldt har utställningen Andra chansen ytterligare en dimension.

I april drog hon sig tillbaka från sin Stockholmsateljé efter 45 år som skräddarmästare. Kontakterna med Alsta trädgårdar har funnits tidigare efter att hon har medverkat vid flera utställningar i galleriet, men även lärt känna familjen på gården och hjälpt till med serveringen i fiket.

– Nu har jag öppnat en vintagebutik här på Alsta trädgårdar. Den är öppen när kaféet och galleriet är öppet, berättar hon.

Två vintageklädda unga kvinnor, redo att fira studenten, står modell utanför butiken med mössor och allt.

– Student ska inte bara behöva vara vitt och flickorna ska inte behöva frysa, säger hon och gör dockorna sällskap för att ta några bilder.

Andra chansen kan bli första valet för den som följer 2018 års julklapptrend, det återvunna plagget.