I Enköpings kommuns färska rapport Mäns våld mot kvinnor lyfts öppna förskolan fram som en plats där utsatta kvinnor kan våga öppna sig. Den bygger främst på personalens erfarenheter – som själva vittnar om att deras roll ofta inte syns i statistiken.
Öppna förskolan är en del av en familjecentral där förskollärare, sjuksköterskor från barnavårdscentralen (BVC), barnmorskor och kuratorer finns tillgängliga några timmar i veckan. SFI-undervisning erbjuds också vid vissa tillfällen. Under 2024 hade öppna förskolan över 10 000 besök, enligt Charlotta Lind, rektor på Enköpings öppna förskola. Men ingen statistik förs över besökares livssituation – föräldrarna anmäler sig inte, allt sker frivilligt.
– Det ska vara låg tröskel. Man får komma som man är. Vi vill vara en välkomnande famn, säger förskolläraren Sara Storfors.
Här möts föräldrar från hela kommunen – ofta nyinflyttade, ibland socialt isolerade. Personalen arbetar uppsökande i bostadsområden med hög arbetslöshet och svaga nätverk, som Romberga och Sadelmakaren. Öppna förskolan får även besök från föräldrar i kransorter som Örsundsbro, Lillkyrka och Fjärdhundra.
– En del har inte råd att ta sig hemifrån med buss eller bil. För vissa kvinnor med fysisk smärta eller psykisk ohälsa är det svårt att komma till oss. Därför försöker vi besöka olika områden i tätorten så att de har chans att delta, säger Charlotta Lind.
Vissa kvinnor berättar om våld i nära relation – ofta gradvis, genom förtroendefulla samtal. Ett särskilt kodord kan användas när en mamma vill signalera att hon behöver hjälp utan att andra ska förstå.
Flera kvinnor har slussats vidare till Kvinnojouren i Enköping, som mellan 2018 och 2023 tog emot 396 nya stödsökande och höll 1 737 samtal. Samarbetet med Kvinnojouren har förändrats. I dag sker det framför allt genom att personalen på förskolan har information och kan hänvisa kvinnor vidare vid behov. Föreläsningar kan också hållas om det efterfrågas. Däremot sker inte längre fysiska besök på regelbunden basis.
Ett centralt fokus för kvinnojourens verksamhet är att kvinnor själva väljer om de vill vara anonyma, vilket gör det svårt att spåra exakt varifrån de hört talas om organisationen. Men öppna förskolan kan mycket väl vara en sådan källa.
– Vi vet sällan hur kvinnor har hört talas om oss, för många vill vara anonyma och behöver inte ens uppge ett namn. Det kan absolut vara så att någon fått information via öppna förskolan, men vi vet sällan det – vi efterforskar inte heller, säger Ritva Pohjola, verksamhetsledare för Kvinnojouren Enköping.
Kvinnojouren ser fortsatt värde i öppna förskolan som en potentiell kontaktväg till utsatta kvinnor, men lyfter att det i slutändan handlar om tillgängliga resurser och prioriteringar.
Trots den viktiga roll den spelar är framtiden för den öppna förskolan osäker. Eftersom verksamheten inte är lagstadgad riskerar den att drabbas när kommunen tvingas spara – något som också lyfts som en oro i rapporten.
– Trycket är högt, och vi räcker inte alltid till. Det är ofta här kvinnan vågar börja prata. Det är en trygg plats, mer avdramatiserad, säger Charlotta Lind.
– Drömmen är att få vara samlokaliserad. Men vi älskar vårt jobb. Vi vet att vi gör skillnad, säger Sara Storfors.