I flera kommuner runtom i landet har man redan sänkt hastigheterna på många gator, från 50 till 40 kilometer i timmen. Bland annat i Håbo och i Uppsala.
Nu är det dags för Enköping att få ändrade hastigheter i tätorten och i kransorterna. Men det är inte bara sänkta hastigheter, på vissa gator kommer hastigheten att höjas.
– Det är enligt Trafikverkets rekommendationer och efter forskningsresultat som vi gör sänkningen. Flera andra kommuner har redan gjort det, vi har haft lite ont om personal och tidsbrist så därför har det dröjt i Enköping, säger Maurizio Freddo, trafikplanerare vid Enköpings kommun.
Två nyanställningar av trafikingenjörer gör att man nu får tid att ändra de kommunala trafikföreskrifterna och efter en inventering av befintliga skyltar kommer hastighetsändringarna starta nästa höst.
– Tanken är att vi börjar i kransorterna där projektet är mindre och enklare och avslutar med staden, säger Maurizio Freddo.
I bostadsområden och kring skolor sänks hastigheten till 30 kilometer i timmen, längs huvudlederna i stadsmiljö blir hastigheten 40 kilometer i timmen.
– Idag finns ingen tydlig logik när det gäller hastigheterna, i vissa bostadsområden har hastigheten sänkts till 30 efter klagomål från boende medan andra har kvar 50, säger Maurizio Freddo.
På vissa gator kommer hastigheten att höjas.
– På Stockholmsvägen i Stenvreten höjer vi exempelvis hastigheten från 50 till 60. Den är bred och har få korsningar.
Regelbundna trafikmätningar ska göras så man ser om det blir problem med de nya hastigheterna och om åtgärderna följs av trafikanterna.
– En skylt räcker inte alltid, vi vet att det går fort på vissa gator som är breda, där får vi kanske följa upp med fysiska åtgärder senare, säger Maurizio Freddo.
Kommunen måste även ta kontakt med Trafikverket, som är väghållare av vissa gator, för en dialog om hastigheterna. Det gäller bland annat genomfartsleden i Fjärdhundra, Enköpingsvägen och Uppsalavägen i Örsundsbro, Svinnegarnsvägen och gamla E18 i Hummelsta och del av Storgatan i Grillby samt Boglösavägen.
Hastighetsändringarna kommer på vissa håll att påverka busstrafiken och en dialog ska även föras med UL.
– Det handlar om max en och en halv minuts längre restid, så det kan i värsta fall bli justeringar av tidtabellen med en eller två minuter på vissa linjer, säger Maurizio Freddo.
Ändringen av hastigheterna inleds nästa höst och fortsätter under 2024.