Ung & chef
I snart fem år har Amanda Silén, 28, jobbat som chef på Viva Bemanning. I rollen som marknads- och administrationsansvarig har det varit tacksamt att tidigare ha gått kurser i ledarskap och organisation men det kan ta tid att komma in i chefsrollen.
– När jag började här var jag försiktig och ville inte trampa någon på tårna. Jag gjorde det som mina chefer sa, säger Amanda.
På Viva Bemanning har hon känt sig trygg att utforska ledarrollen och utvecklas tillsammans med sina medarbetare.
– Nu har jag hittat med min egen stil. Jag försöker vara rak och tydlig i min kommunikation. Jag stöttar, motiverar och coachar mina medarbetare så mycket jag kan.
Amanda Silén vill jobba som chef för att hjälpa andra att utvecklas.
– Jag blir väldigt glad av andras framgång, mer än min egen.
Att hennes unga ålder har påverkat hennes arbete är hon inte helt säker på.
– Man känner av det ibland, att vara tjej och lite yngre. Men kanske var det mest en fördom som jag hade, att det skulle påverka mig. Här tycker jag inte att det är så. Det kan dock bero på att jag sitter i ledningsgruppen och då får jag min röst hörd.
Amanda vill se sig själv som en förebild för andra unga.
– Jag vill vara en person som gör att andra känner att de vågar drömma. Jag försöker skapa en kultur där alla är inkluderade. Jag vill föregå med gott exempel.
Hennes mål framåt är att klättra i karriären men exakt vad det innebär har hon inte helt klart för sig ännu.
– Jag vill fortsätta utvecklas som ledare. Jag kanske skulle vilja jobba mer strategiskt, att utveckla företag. Hur eller var, det vet jag inte.
– När jag var yngre ville jag bli vd för hotell, det lockar ju fortfarande.
Stora mål och ambitioner i arbetslivet kan påverka privatlivet. Det har varit en utmaning.
– Det har i perioder varit väldigt utmanande för jag brinner mycket för mitt jobb. Det tog mig nog två år att hitta en balans. Nu har jag tid för sambo, vänner, och familj men jag måste anstränga mig för att släppa jobbet när jag kommer hem.
Amandas råd till andra som vill satsa på en chefskarriär är att vara öppen med sin egen chef med vad man vill och att ha stöttepelare vid sidan av jobbet, exempelvis en mentor. Hon tipsar också om en "fake it until you make it" mentalitet.
– Kanske att man försöker agera som att man är i den rollen som man strävar efter att få. Att visualisera sina mål, dagligen. Det är något som jag jobbat jättemycket med.