Ska hjälpa ungdomar: "Herregud – hur ska jag göra det här?"

Efter ett år hyllas rollen som hjälpt runt 60 familjer. Men Enköpings kommuns nya tjänst förlitar sig på bidrag från andra.
– Jag ser inte att det fungerar långsiktigt, säger Nicole Pudas.

Nicole Pudas.

Nicole Pudas.

Foto: Anders Jagemo

Enköping2025-03-03 05:00

Nicole Pudas klev på den nyinstiftade rollen som fritidsinspiratör och har nått ut till runt 60 familjer som på olika sätt har fått hjälp.

– Det är verkligen kul! Men det är det här med ensamheten och den ekonomiska biten, säger hon.

Rollen skapade hos och ligger under Upplevelseförvaltningen i kommunen. Men Nicole Pudas upplever att hon lämnats väldigt ensam i sin roll under första året.

– Jag kom hit för ett år sen och kände bara att herregud, hur ska jag göra det här. Jag kände att hur ska jag göra nånting bra när jag sitter helt själv i mitt eget huvud.

Uppdraget för fritidsinspiratören är att engagera fler barn och unga i meningsfull fritid. I regel hjälper Nicole Pudas familjer som inte har möjlighet, kunskap eller pengar till att få ut barnen i fritidsaktiviteter.

undefined
Fritidsinspiratören i Enköpings kommun, Nicole Pudas.

Hon beskriver hur föreningslivet i Enköping varit fantastiskt och föreningar många gånger hjälpt till på olika sätt. Men samtidigt har hon full förståelse för att föreningarna måste gå runt och att de inte kan erbjuda gratis deltagande för vissa.

För att få hjälp med bidrag till familjer har hon upprättat ett samarbete med organisationen Majblomman som stöttar ekonomiskt.

– Just nu funkar det ju, men jag ser inte långsiktigt att det fungerar att förlita sig på civilsamhället. Det är ju inte säkert att de vill hjälpa mig om ett år. Då står man ju där, och då har vi problem.

– Man äger inte frågan själv, utan är beroende av andra och det är lite läskigt.

Nicole Pudas har i sitt uppdrag jobbat brett och samverkat med bland annat skolsköterskor, kuratorer och fritidspedagoger. Aktörer som träffar unga och kan serva med ärenden. Nu finns fritidsinspiratören även med i en arbetsgrupp som jobbar med social hållbarhet.

undefined
Kristina Eriksson (KD).

Upplevelsenämndens ordförande, Kristina Eriksson (KD), menar att det är viktigt att ta fasta på den breda samverkan.

– Vi kan inte bara jobba i våra stuprör, utan vi behöver samarbeta mer mellan våra förvaltningar och nämnder så man inte blir så ensam som Nicole beskriver det. Hon har ju jobbat mot olika förvaltningar. Jag tror jag talar för hela nämnden och förvaltningen när jag säger att hon gjort ett jättebra jobb och vi är verkligen imponerade..

Är det inte skakigt att rollen ekonomiskt sett förlitar sig på bidrag?

– Det är en sån bit vi måste titta på, vad som behövs för att förbättra möjligheterna att göra ett bra arbete. Vi får successivt titta på hur vi kan göra förbättringar för att nå ut till de grupperna och personerna som det är tänkt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!