Begränsa vinsterna för välfärdsföretag

Privat vård. Tomas Lagerwall uppmanar riksdagspartierna att lyssna på folkmajoriteten och se till att det införs begränsningar i vinstuttag ur välfärdsföretag.

Privat vård. Tomas Lagerwall uppmanar riksdagspartierna att lyssna på folkmajoriteten och se till att det införs begränsningar i vinstuttag ur välfärdsföretag.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Enköping2017-02-06 06:00

En rektor för en kommunal skola tyckte att det blev för mycket byråkrati och sökte därför en tjänst som rektor för en privat skola. När han frågade ägarna hur de ville att han skulle driva verksamheten blev svaret; Minst 20 procent vinst per år! När han frågade om det pedagogiska innehållet blev svaret; Det är ditt problem!

Efter några år sökte han sig tillbaka till en kommunal skola där elevernas bästa – och inte vinsten – var viktigast!

En läkare på en privat vårdcentral blev uppkallad till sin chef. Han hade behandlat en äldre kvinna med flera diagnoser vid samma tillfälle. Som du vet får vi bara ta betalt för en diagnos åt gången, sa hans chef. Men hon har svårt ta sig hit till vårdcentralen och behövde vård, invände läkaren. Spelar ingen roll, och gör inte om det, svarade chefen.

Vi har sett privata skolkoncerner göra stora vinster, för att några år senare lägga ner verksamheten mitt under pågående termin, för att man inte gör tillräcklig vinst.

Ett privat BB i Stockholm (Sophiahemmet) lades ner, vilket skapade stora problem i en redan ansträngd förlossningsvård i Stockholms läns landsting.

Sverige är det enda landet i världen som tillåter offentligt finansierade privata vinstdrivande skolor. Chile avslutade denna sorts verksamhet för några år sedan!

I många länder, som Tyskland och Holland, är privata icke vinstdrivande verksamheter inom välfärden vanliga. De drivs av Röda korset, kristna organisationer eller stiftelser. Denna typ av verksamhet är i Sverige mycket begränsad, men får ofta gott betyg av dem som nyttjar verksamheten. Eventuella vinster/överskott återinvesteras av dessa icke vinstdrivande företag i verksamheten. Jag förstår inte varför inte Socialdemokraterna och Centerpartiet, som ju är folkrörelsepartier, värnat om detta sätt att erbjuda oss medborgare välfärd.

Det viktigaste är självfallet att verksamheten, oavsett ägarform, bedrivs med hög kvalitet och på ett sätt som gagnar oss som nyttjar dessa tjänster. Den offentligt drivna har oftast högre personaltäthet och bättre utbildad personal, medan den privata vinstdrivna verksamheten har högre kundnöjdhet. Jag skulle inte bli förvånad om den privata, inte vinstdrivna verksamheten, skulle klara sig allra bäst om den tilläts blomma ut.

Ilmar Reepalu har på regeringens uppdrag gjort en utredning som föreslår vissa begränsningar i hur stora vinster välfärdsföretag får ta ut. Förslaget har mött kritik och det är möjligt att vissa justeringar bör göras. 80% av alla svenskar vill enligt en SIFO undersökning se begränsningar i välfärdsföretags vinstuttag och kanske ännu intressantare, 62 procent av moderata sympatisörer!

Jag uppmanar riksdagspartierna att lyssna på folkmajoriteten och se till att det införs begränsningar i vinstuttag ur välfärdsföretag, samt att man ger privata icke vinstdrivande verksamheter möjlighet att få utvecklas även i Sverige!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om