Beslutet revs upp – men pojken blir kvar på familjehemmet

Den tioårige pojkens familjehemsplacering överklagades och beslutet revs upp. Trots det har ett nytt beslut tagits av arbetsutskottet för socialnämnden i Enköping – och pojken blir kvar.
I samma familjehem finns en person som är dömd för sexualbrott mot barn.

Socialförvaltningen på Enköpings kommun.

Socialförvaltningen på Enköpings kommun.

Foto: Anders Jagemo

Enköping2025-03-28 16:00

EP har rapporterat om den tioårige pojken som placerats i ett familjehem. Placeringen gjordes utifrån ett LVU-beslut, lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga.

– När socialtjänsten fattar ett placeringsbeslut har man tre veckor på sig att överklaga det. När vi upptäckte de här hemskheterna så överklagade vi placeringsbeslutet, säger advokaten Lisa Barnekow som företräder familjen.

Det var pojkens familj som upptäckte att en man i 20-årsåldern som tidigare dömts för sexualbrott mot barn, också är placerad på familjehemmet. Under torsdagen bifölls överklagan av förvaltningsrätten och placeringsbeslutet revs därmed upp.

– Finns inget placeringsbeslut så ska han bo hemma. Man får inte ha ett barn placerat i ett jourhem om det inte finns ett giltigt placeringsbeslut, säger Lisa Barnekow.

Redan under fredagseftermiddagen togs dock ett nytt beslut: pojken ska vara kvar i samma familjehem. Detta efter att socialnämndens arbetsutskott sammanträtt och fattat beslutet.

– Nej jag kan ju inte säga något. Det är väldigt stor sekretess när det gäller barn, säger Tuija Rönnback (NE), socialnämndens ordförande efter sammanträdet.

undefined
Socialförvaltningen på Enköpings kommun.

Arbetsutskottet sammankallades efter förvaltningsrättens besked. Domstolen poängterar i sin dom att placeringen av pojken var ett ordförandebeslut och inte nämnden som tagit ett beslut, snarare än att fokusera på sexualbrottslingen i familjehemmet.

Nämnden har yttrat sig till förvaltningsrätten och menar att det togs ett ordförandebeslut då bedömningen var att det krävdes ett skyndsamt verkställande och att det inte kunde invänta nästkommande nämndsammanträdande.

– Förvaltningsrätten har gjort en annan bedömning om behovet av skyndsamhet, mot vad socialförvaltningen gjorde, säger Tuija Rönnback.

– Så snart som möjligt var bedömningen och därför togs ett ordförandebeslut.

Förvaltningsrätten menar å sin sida att det inte var så brådskande, utan att nämndens beslut kunnat avvaktas och att ordföranden därmed inte haft rätt att fatta beslutet. Samtidigt skriver domstolen att nämnden kan fatta nytt placeringsbeslut, vilket de nu också gjort genom arbetsutskottet.

– Trots vetskapen tog de beslut igen att han ska bo där, säger familjens advokat Lisa Barnekow.

Vad händer nu?

– Nu kommer jag skicka in ett överklagande omedelbart. Men jag tror inte domstolen kommer hinna fatta beslut i dag (läs fredag), det kommer dröja till efter helgen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!