Bakgrunden är att en livsmedelsinspektör i september konstaterade att man i köket på Gånsta förskola inte kontrollerade temperaturen vid varje nedkylningstillfälle. Vi ett efterföljande besök två månader senare visade sig att problemet kvarstod.
– Vi har kanske inte gjort det hundraprocentigt by the book men nu har vi skapat nya rutiner. Jag är trygg med att vi har ett väl fungerande kök, berättade Jonas Österlund för EP då. Han är biträdande kostchef och måltidsutvecklare i Enköpings kommun.
Nu står det klart att notan hamnar på 11 012 kronor som måltidsservice behöver betala. Avgiften gäller kontroll som ursprungligen inte var planerad. Det är miljö- och byggnadsnämnden som beslutar om avgiften. Det är standard att kommuner ska ta ut avgifter för kontroller som gjorts för att följa upp avvikelser.
Avgifter tas också ut för planerade kontroller. I dagarna togs exempelvis ett delegationsbeslut där måltidsservice får betala drygt 5 000 kronor för en kontroll på Fjärdhundraskolan.
Lagar och förordningar ställer höga krav på att tillagad mat ska kylas ner så snabbt som möjligt för att undvika tillväxt av sjukdomsframkallande mikroorganismer. Timavgiften för livsmedelskontroller ligger i regel på 1 500 kronor. Är den inte ursprungligen planerad kan den vara något högre.