Tre och ett halvt års väntan på neuropsykiatrisk utredning, väntelista på ett år för bedömning av psykolog och ett drygt års väntan på psykoterapeutisk behandling. Så var läget när Inspektionen för vård och omsorg (IVO), gjorde tillsyn av den psykiatriska öppenvården för vuxna vid Enköpings psykiatrimottagning i augusti 2019. IVO har nu avslutat ärendet utan åtgärder, men beslutet kan komma att följas upp.
2019 flyttades den psykiatriska öppenvården i Enköping och i Bålsta till sektionen för beroende- och neuropsykiatri inom Akademiska sjukhusets verksamhetsområde för psykiatri. Åsa Magnusson är sektionschef.
– Brister i tillgänglighet och vårdkvalitet ska givetvis åtgärdas. Mottagningen i Enköping hade då inspektionen gjordes en vakant psykologtjänst och inte heller någon PTP, den årslånga praktik som examinerade psykologer gör innan de får ut sin legitimation. Med bara två av fyra tjänster besatta påverkas väntetider. Sedan hösten 2019 har vi en PTP i Enköping, och vi hoppas att psykologtjänsten kan tillsättas i höst och att en ny PTP också kommer, säger Åsa Magnusson.
Inte bara personalbrist gör väntelistorna långa, det är också brister i journalsystemet Cosmic. Om en patient i sin journal har flera vårdåtaganden som bedömning, utredning och/eller behandling, kommer patienten att förekomma i tre väntelistor, men inte automatiskt tas bort från dem även om exempelvis behandling redan inletts:
– Kontroll och rensning av väntelistor från inaktuella uppgifter pågår. Vid Bålstamottagningen minskade antalet väntande vårdåtaganden från drygt 800 till i dag omkring 500 efter kontroller, säger Åsa Magnusson.
Det är också väntetid till behandlingar som utförs på Akademiska, bland annat behandling vid ätstörningar. Ett annat problem är att kontakt med mottagning försenas då pappersremisser scannas in i Cosmic med flera veckors fördröjning:
– Pappersremisser och scanning hanteras av den centrala administrativa serviceavdelningen. Vi kan påtala bristen men annars inte påverka hanteringen, säger Åsa Magnusson.
Coronapandemin har påverkat även de psykiatriska öppenmottagningarna:
– Vi har haft samma öppettider som vanligt, men i största möjliga mån undvikit personliga besök och i stället använt telefon- och videomöten med våra patienter. Självklart följer vi rekommendationerna att inte gå till jobbet även vid lätta sjuksymtom, så sjukskrivningar har ökat, säger Åsa Magnusson.