De är allra först i Norden

Unik metod hos den lasarettsanslutna hemsjukvården på lasarettet i Enköping.

Enköping2016-12-30 20:26

Tidigare fick patienter åka till Akademiska sjukhuset för att få piccline – en central venkateter – inlagd. Nu finns en mottagning inom den lasarettsanslutna hemsjukvården på lasarettet i Enköping. Sjuksköterskorna Susanne Öberg och Karl Eklund kan till och med sätta in piccline på patienter hemma hos patienterna. Det är de först i Norden med.

På måndagar har lasarettet piccline-mottagning, då patienter får nämnda kateter insatt på sjukhuset. Enkelt uttryckt läggs en slang/kateter in genom en ven från ena överarmen. Genom katetern kan patienten få läkemedel.

Med en sådan central infart slipper patienten smärta och lidande då sjuksköterskorna annars skulle behöva sticka patienten för att ta blodprov och för medicinering vid upprepade tillfällen.

Med hjälp av piccline och lasarettsansluten hemsjukvård kan en patient med långvarig antibiotikabehandling vårdas i hemmiljö, vid exempelvis hjärtmuskelinflammation eller lunginflammation. Platsen på sjukhuset frigörs åt någon annan som behöver den.

– Jag har inte stött på någon som hellre ligger på sjukhus i tre månader än att de vårdas hemma i tre månader, säger Karl Eklund.

Karl Eklund och Susanne Öberg har nu utvecklat en metod som innebär att de på ett säkert sätt kan lägga in piccline hemma hos patienterna, som därmed inte behöver åka till sjukhus och utsättas för riskerna med sjukhusburna infektioner.

– Ofta är det sköra och sjuka patienter som i och med det här inte behöver ta sig till ett sjukhus, säger Karl Eklund.

Att utföra ingreppet i hemmiljö kräver en hel del förberedelser och är inte i alla fall möjligt. Säkerheten kommer först.

– Alla är inte lämpade att få det här i hemmet, till exempel om man har hjärtflimmer, säger Karl Eklund.

En stor fördel med att låta patienten vara kvar i sin bostad är att hemmet oftast är betydligt renare än ett sjukhus om man tänker på bakterier som sprider sjukhusburna infektioner.

Till sin hjälp har specialistsjuksköterskorna en ultraljudsapparat genom vilken de kan se exakt var venen går och en portabel EKG-apparat, Sherlock, med vars hjälp de sedan kan se kateterspetsens läge i venen.

De berättar om hur de packar utrustningen i plastbackar i bilen innan de åker hem till patienten och utför kateteterinläggningen. All utrustning är i rostfritt stål för att lätt kunna hållas rent.

Sjuksköterskorna har även med sig ett kit med lakan och patientskjorta. På medhavda bord och pallar läggs utrustningen fram på sterila dukar i patientens hem.

– Det här är verkligen något som hör till framtiden. Jag tycker att det är så sjangtilt kunna erbjuda det här, att vi kommer hem till dig. Patienterna är ofta väldigt imponerade. De är fascinerade när vi kommer hem till dem med vår utrustning, berättar Susanne Öberg.

Avdelningschef Anne Johansson på den lasarettsanslutna hemsjukvården är mycket nöjd med att ha rekryterat Susanne Öberg och Karl Eklund, en rekrytering som möjliggjorde denna utveckling i hemmiljö.

För övrigt fick den palliatativa enheten inom den lasarettsanslutna hemsjukvården lasarettets kvalitetspris för 2016, för bland annat ”ett genomtänkt och systematiskt arbetssätt för att förebygga vårdskador och tillfredsställa patienters grundläggande behov”.

Verksamheten fick i det sammanhanget även ett hedersomnämnande för det nydanande arbetet med inläggningen av piccline-katetrar i hemmiljö.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om