"Det går an"

Foto: Fotograf saknas!

Enköping2017-05-05 08:00

Sol, värme, trevligt program och stor publik. Ja vad kunde man mer begära vid invigningen av kulturveckan. Och vem var mest lämpat att bege sig ut från EP och bevaka dessa trevligheter om inte EP:s reporter Kerstin Maurd. På bilden ser vi män och kvinnor utklädda i kläder från förr i tiden. Många tycker nog att den här invigningsdagen också var förr i tiden. Årtalet är 1995, alltså 22 år sedan, temat för kulturveckan var "Det går an". Hasse Eson var idégivare och manusförfattare till den historiska paraden, han var mycket glad åt att så många ställde upp i paraden och att det kom så stor publik.

Cirka 1 000 personer kom till Tingshuset för att vara med vid invigningen. Ärkebiskop Gunnar Weman höll i invigningstalet, Enköpings Blåsorkester stod för musiken och utdelande av kulturstipendium stod på programmet. Det här året delade de ut stipendium för fösta gången till föreningar. De två föreningarna, Westerlundssällskapet och JP Johansson sällskapet, fick stipendium för att de gjort personer från början av seklet kända. Därefter gick det an att njuta av valda delar av Enköpings historia.

För att nämna några kända enköpingsbor från sekelskiftet och tidigare som gick i paraden kunde man skåda Joar Blå med frun Ingegärd, hon som hämtade skatter vid Husbergsgrottan. Runristaren Tidkumme, vikingen Hergier från Härjarö och bröderna från Fransiscanerklostret knallade med i tåget. Där kom också kung Sigismund, kung Gustav II Adolf och drottning Kristina som samtliga gav staden välvilliga markdonationer.

Med fanns naturligtvis också kyrkoherde Afzelius med fru nummer tre samt 17 barn, JP Johansson och några mannar från hans Fanna-verkstad, doktor Westerlund, pastor Spak, författaren Jan Fridegård, poeten Mattias Bjugg, Erik Jansson predikant från Biskopskulla, och några enköpingsorginal som till exempel Karamell-Tilda och Karlsson i Vela.

Gunilla Ejnersten

gilla.ejnersten@eposten.se

0171-41 46 20

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om