Efter en vinter där temperaturen växlat mycket fram och tillbaka, med mycket sandning som följd, ligger ansenliga mängder grus på Enköpings gator.
Gruset sopas upp under våren, men en hel del hamnar i dagvattenbrunnarna. Andreas Bärgård på Swoosh, som jobbar med att rensa en del av Enköpings tusentals dagvattenbrunnar, förklarar att brunnarna har magasin i botten där gruset samlas.
– Tömmer man inte magasinet blir det fullt i brunnen och då blir det översvämning, säger han.
Blir det översvämning i en brunn utanför exempelvis en villa med källare riskerar vattenmassorna att leta sig in i husets källare.
Andreas Bärgård räknar med att det finns mellan 5 000 och 6 000 kommunala dagvattenbrunnar i Enköping. Utöver det ett par tusen privata brunnar som inte står på kommunal gatumark.
Det har dessutom blivit allt viktigare att ha ordentligt rensade dagvattenbrunnar i takt med klimatförändringarna.
– Vi får mycket mer extremväder. När det regnar kommer det extremt mycket på kort tid, säger Andreas Bärgård.
En och annan bilnyckel har sugits upp under årens lopp ur brunnar nära parkeringsplatser. Det är lätt hänt att tappa nyckeln genom springorna i en brunn.
– Det värsta vi hittat var vid Idrottshuset. Vi sög upp ett bowlingklot. Det måste ha varit någon som ledsnat på bowlingen, lyft upp locket till brunnen och slängt i klotet, säger Andreas Bärgård.
– Men jag har rekordet. Jag sög upp 53 plastspadar och plastkrattor ur en brunn på en förskola, berättar kollegan Claes Langneström.
Barnen hade roat sig med att trolla bort sina leksaker.