På fakturan står omvårdnadsavgiften för hela april månad uppsatt, från den 1 till 30 april. Kommunen har dock även gjort ett schablonmässigt avdrag på halva omvårdnadsavgiften.
– Jag får betala omvårdnadsavgift fastän pappa ligger på bårhuset. Varför ska jag betala omvårdnadsavgiften när han är död. Tar de ut honom ur kylrummet för att klippa naglarna på honom? undrar Solaiko Pinter.
Hela månadens avgift ligger på 2 013 kronor. Avdraget för halva månaden är 1 007 kronor.
En uträkning (2 013 kronor delat på 30 dagar och gånger 4 dagars omvårdnad) skulle ge en omvårdnadsavgift på 268 kronor i fall kommunen bara tog betalt för omvårdnaden till och med tidpunkten för dödsfallet. Men nu tar kommunen ut 1 006 kronor i avgift av dödsboet.
Solaiko Pinter är upprörd över att kommunen tar ut avgift för något som den inte levererar.
– Först var jag bombsäker på att de måste ha gjort något fel, säger hon.
Men när hon frågade kommunens vård- och omsorgsförvaltning om saken blev svaret kort och gott att det är så reglerna ser ut och att det ju är dödsboet som betalar.
Agnetha Resin-Fredriksson är vård- och omsorgsförvaltningens biståndschef. Hon förklarar modellen med det schablonmässiga avdraget för EP med att den modellen är enklare att administrera än om man tar betalt till och med dödsfallet.
– Så här har regeln sett ut sedan 2010 eller 2011. Vad ska man välja för att inte skapa en massa administration, men för att det ändå ska kännas rättvist? säger hon.
Enligt hennes uppfattning så tycker kunderna också att detta är ett rättvist system.
– Under mina år tror jag att det är en tidigare som har hört av sig om samma sak, säger Agnetha Resin-Fredriksson.
Solaiko Pinter tycker att förklaringarna om att dödsboet betalar och administrationen är dåliga argument.
– Det här är inget svårt att räkna ut, säger hon.
Hon påpekar att det på samma faktura som omvårdnadsavgiften har gjorts avdrag för matavgiften. 27 dagars avgift har dragits av eftersom pappan helt enkelt inte har ätit dessa 27 dagar av april månads 30 dagar. När det gäller maten är det uppenbarligen inte för administrativt krångligt för vård- och omsorgsförvaltningen att räkna ut den exakta avgiften.
Dessutom har Solaiko Pinter ringt runt till 17 andra kommuner och hört efter hur de gör i likadana fall. Inte någon annan kommun av de 17 hanterar det som i Enköping.
– Där bryts avgifterna per automatik när personen avlider.