Garanterat jobb för elever på Westerlundska

Snart är det klart att elever från vård- och omsorgsprogrammet får garanterad provanställning efter sin utbildning.
– Som serverat på ett silverfat, säger Vilda Pettersson, elev på Westerlundska gymnasiet.

Eleverna Leah Akpinar Björklund, Violeta Eilikrini och Vilda Pettersson, berättar om det glädjande beskedet. Yrkesläraren Talia Maluenda är också positiv till förslaget.

Foto: Maja Fröjelin

Enköping2025-03-05 05:00

Det var två år sedan som förslaget, om att elever på vård- och omsorgsprogrammet i Enköping ska garanteras jobb efter avslutad utbildning, lämnades in. Förra veckan sa kommunstyrelsen ja till förslaget och nu väntar förväntansfulla elever på Westerlundska gymnasiet, att också politikerna i kommunfullmäktige ska ge sitt godkännande. 

undefined
Eleverna (från vänster:) Leah Akpinar Björklund, Violeta Eilikrini och Vilda Pettersson är glada över förslaget som kan förändra deras yrkesframtid.

– Jag ser detta som en möjlighet att få fast anställning. Det känns tryggt att få ett fast schema, säger Violeta Eilikrini.

Flera kommuner erbjuder redan anställning efter examen, men först nu blir det möjligt i Enköping.

– Detta är helt i enlighet med hur andra kommuner har valt att göra. Våra verksamheter behöver medarbetare med utbildning, säger Sirpa Huisman, verksamhetschef vid kommunens vård- och omsorgsförvaltning som har utrett ärendet.

undefined
Violeta Eilikrini känner sig redo för arbetslivet tack vare sina praktikveckor. Därför vill hon hellre ut i arbetslivet än att plugga vidare direkt.

Lärarna på vård- och omsorgsprogrammet har kämpat för att få fler sökande till utbildningen. Det är, och kan bli ännu större, brist på utbildad vårdpersonal om ingen förändring sker. 

 – Vi blir fler och fler människor som kommer behöva vård och många av dem som jobbar inom vården idag är inte är utbildade. Nu kan det bli tryggare både för patienten och arbetsgivaren, med utbildad personal, säger Talia Maluenda, yrkeslärare på Westerlundska gymnasiet.

undefined
Lärarna på vård- och omsorgsprogrammet: Tina Zetterlund Smitt och Talia Maluenda tror att beslutet kan gynna framtiden för både eleverna och programmet.

Eleverna känner sig väl rustade för att ta steget ut i arbetslivet.

– Jag känner mig trygg tack vare skolan och framför allt praktiken. Vi har haft fem veckor praktik i äldreomsorg, fem på LSS och fem på regionen. Man får se väldigt mycket och testa praktiskt, säger Vilda Pettersson. 

Även lärarna betonar att utbildningen ger eleverna den kunskap och de färdigheter som krävs för att börja arbeta direkt efter examen.

– På praktiken får de möjlighet att koppla de teoretiska kunskaperna till de praktiska. Då blir de förberedda för arbetslivet, säger Tina Zetterlind Smitt, yrkeslärare på vård- och omsorgsprogrammet och legitimerad sjuksköterska.

undefined
Eleverna får möjlighet att testa yrket praktiskt redan i klassrummet. Här får Leah Akpinar Björklund öva på att ta blodprov med hjälp av lärare Tina Zetterlind Smitt.

Det var socialdemokraten Sara Skoglund som lämnade in motionen (förslaget) till kommunfullmäktige för två år sedan. Sedan dess har den utretts av vård- och omsorgsförvaltningen, godkänts av dess nämnd och likaså av sociala hållbarhetsutskottet. I förra veckan sa också en enig kommunstyrelse ja till förslaget. Innan allt är klart ska även kommunfullmäktige säga sitt.

– Det känns helt fantastisk, men det har varit en lång väntan. Jag tycker det borde gått snabbare att driva igenom det, säger Sara Skoglund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!