Ellens odlingar växte och växte – då började hon sälja grödorna

När hon hade odlat upp varje millimeter i villaträdgården, då var det dags. Dags att flytta ut på landsbygden för att skapa ännu mer odlingsyta. Med ett års företagande i ryggen konstaterar Ellen Fischer Lundin att det går bra att sälja närodlade grönsaker. Nu planerar hon för expansion.

Ellen Fischer Lundin trivs i odlingarna. Det växer så bra att hon har börjat sälja överskottet. Sedan ett år tillbaka driver hon Tullens grönska.

Ellen Fischer Lundin trivs i odlingarna. Det växer så bra att hon har börjat sälja överskottet. Sedan ett år tillbaka driver hon Tullens grönska.

Foto: Anna Olofsson

Enköping2024-08-11 11:00

Nyheten i korthet

  • Ellen Fischer Lundin har framgångsrikt flyttat sin passion för odling från hobby till företag, Tullens grönska, där hon säljer närodlade grönsaker och ägg i Enköping.
  • Efter att ha flyttat från staden till landsbygden för att expandera sina odlingar, överväger Ellen nu att utveckla verksamheten genom att arrangera evenemang och kurser på familjens gård i byn Bred.
  • Trots utmaningar med att nå ut med information om sitt företag, har Ellen sett en positiv mottagning och stark försäljning, vilket bekräftar att det finns en efterfrågan på nyskördat och närodlade produkter.

Över 100 personer letade sig på smala vägar till familjen Fischer Lundins gård i Bred i nordvästra delen av Enköpings kommun. Det var helgen då evenemanget Tuva och täppa gick av stapeln och man kunde åka runt till olika entreprenörer.

Ellen Fischer Lundin är ganska ny som entreprenör och egenföretagare. Hon är också ganska ny i Enköping, tillsammans med maken Micke Lundin och barnen Emma och Carl. Däremot är hon inte ny som odlare. Odlat har hon gjort från att hon hade sin första balkong. Men intresset för odling väcktes långt tidigare hos morfar och mormor i småländska Oskarshamn. Morfar hade växthus och där snappade Ellen upp både atmosfär och kunskaper på sommarloven.

– Även mamma har odlat mycket. Så det är väl därifrån, från barndomen, som intresset kommer hos mig, säger hon.

undefined
Ellen Fischer Lundin driver en gårdsbutik hemma i Bred. Men mest fokus har hon på grönsakskassarna som hon säljer från sina odlingar. Hon säljer en dag i veckan i en butik i Enköping.
undefined
Ägg i olika storlek beroende på hur gammal hönan är. Ellen säljer ägg och grönsaker.
undefined
Ellen Fischer Lundin tittar till odlingarna. Nu i augusti är det skördetid och mycket att ta hand om.
undefined
Solrosor har sin givna plats bland grönsaksodlingarna.
undefined
Ellen Fischer Lundin odlar bland annat tomater. Snart ska ett växthus på 150 kvadrat monteras upp så att hon kan komma igång med odlingarna tidigare på säsongen.
undefined
Ellen Fischer Lundin med barnen Carl och Emma och maken Micke Lundin hemma på gården i Bred.
undefined
Ellen Fischer Lundin gillar att odla. Sedan ett år tillbaka säljer hon grödorna i sitt företag Tullens grönska.
undefined
Barnen Carl och Emma bjuder på låtsaskakor.
undefined
Barnen Carl och Emma leker kiosk.

Ellen och Micke flyttade till Bred för drygt ett år sedan från Sollentuna. De letade bostad max två och en halv timmar från Stockholm och upptäckte då Enköping.

– Vi märkte att det gick att hitta bostäder till bra priser närmare Stockholm än vi hade tänkt, så vi tittade runt och det här stället dök upp mer av en händelse, berättar Ellen.

Sagt och gjort. Flytten gick till Enköpings landsbygd för Ellen som ursprungligen är från Kungsbacka, och Micke som kommer från Järfälla.

Ellen är byggnadsingenjör och har tagit tjänstledigt för att kunna utveckla sin idé att ta odlingen från hobby till en verksamhet med kunder. Hon har gått en utbildning i småskalig grönsaksproduktion och odlingarna har vuxit efter hand.

– Jag har mest odlat för vår egen del och skänkt bort överflödet till grannar och vänner. Men då tyckte någon att jag borde börja ta betalt, ler Ellen när hon tänker tillbaka på hur hennes företagande startade.

Nu driver hon Tullens grönska och säljer grönsaker och ägg. Namnet har hon lånat från gårdsnamnet Tullen där hon och familjen nu bor och utvecklar sina idéer. Ellen kan odla mer och mer och Micke kan snickra eftersom ett snickeri ingick i gården.

Ellen tar upp beställningar via en SMS-lista och kör ut grönsakskassarna. Tanken är att fler och fler ska hitta ut till hennes gårdsbutik och att hon även ska ordna event och kanske kurser.

– Att odla är ett ensamt arbete. Men jag är väldigt social och tycker om att prata med folk och drömmen är att skapa evenemang här.

Ellen har 24 odlingsbäddar och driver fram cirka 30-40 olika sorters grödor. Hennes filosofi är att grönsakskassen ska innehålla en stor variation av grönsaker. Och att det ska vara nyskördat och närodlat. Det verkar uppskattas av kunderna. Försäljningen har gått bra. Över förväntan. Men Ellen har saker att brottas med och slipa på som nyföretagare.

– Det är en utmaning att nå ut med informationen att man finns. Jag har annonserat på sociala medier och delat ut flygblad. Jag har också blivit väldigt väl emottagen här i byn. Vi känner ju ingen här, men grannar har kommit och hälsat och handlat och det har gett ringar på vattnet. 

Ellen och Micke är inte de enda "unga vuxna" som väljer att lämna stan för ett liv på landet.

– Jag tror många tycker det är skönt att komma ut till tystnaden. Vi lever ju ofta ett inrutat liv med många intryck. Här är det tyst och lugnt och bara vi och naturen och humlesurret.

Ellens odlingstips

Det är lätt att bli ivrig när man är nybörjare inom odling. Man drar igång med många sorter med risk för att odlingen känns övermäktig när det är skördetid och alla plantor ger frukt.

– Iver är härligt men jag skulle rekommendera att starta i liten skala. Välj ut några få sorter du tycker är goda och öka sedan på allt eftersom, tipsar Ellen Fischer Lundin.

– Augusti är verkligen skördetid. Nu exploderar allt. Jag tycker man bara ska odla det man ska äta. Det är synd att slänga. Nu är det tid att förvälla och frysa in.

Ellen tipsar om att odla lågväxande busktomater eftersom de kan odlas i kruka på balkong eller terrass och inte behöver tjuvas, vilket innebär att man tar bort de sidoskott som växer upp i grenvecken.

Hon rekommenderar också att odla kryddor som basilika och timjan. Och ska man odla gurka är det bra att börja med gurkor som inte blir så stora och tunga som slanggurkor.

Det som är dags att skörda nu är bland annat:

morötter

rödbetor

polkabetor

fänkål

sallad

bönor

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!