Företaget gick i konkurs – nu fortsätter det i Tyskland

Anrika Enköpingsindustrin Webra gick i konkurs förra året.
Men nu fortsätter tillverkningen i Tyskland. Hos den forna konkurrenten.

Rikard Buråker utanför Webra i Fanna, mittemot det som en gång var Bahco Verktyg.

Rikard Buråker utanför Webra i Fanna, mittemot det som en gång var Bahco Verktyg.

Foto: Anders Jagemo

Enköping2024-10-21 05:00

Den 23 mars 2023 gick Webra i konkurs. Detta var mycket uppslitande för grundaren Erling Buråker.

– Erling startade företaget 1962 i en källare i Hägersten. Webra var hans liv, berättar sonen Rikard Buråker som var företagets platschef när konkursen var ett faktum.

1967 flyttade Webra till Fanna i Enköping där det blev kvar till slutet. Erling Buråker gick bort i slutet av maj i år. Innan dess hade han dock köpt tillbaka maskinpark och inventarier från konkursboet.

Under hösten förra året hade konkurrenten, tyska Seifert Electronic, hört av sig till Erling Buråker. Företaget ville köpa Webras teknik med patenterade kylflänsprodukter. Tyskarna och Erling Buråker var överens innan hans bortgång. Sedan fullföljde dödsboet affären.

För någon månad sedan blev det klart. Webra lever därmed vidare, fast all tillverkning ska nu ske hos Seifert i Tyskland.

– Det är tekniken och varumärket som Seifert har tagit över, förklarar Rikard Buråker som är tillförordnad vd för Seiferts nybildade svenska dotterbolag Webra Thermal Solutions och har rollen som Seiferts säljrepresentant för den skandinaviska marknaden.

– Webras spetsteknik kommer in i Seifert som håller på att installera de nödvändiga maskinerna. För Seifert blir det helt klart en förstärkning och nu börjar det komma in en hel del förfrågningar från gamla Webrakunder, säger han.

undefined
Webra tillverkade kylflänsar till elektronik.

Webra var från början legotillverkare av stålprodukter. Det var i mitten av 1990-talet som företaget började specialisera sig på att tillverka kylflänsar till elektronik.

– Peaken var i början av 2000-talet när Ericsson kom in som kund. Vi hade som mest drygt 90 anställda. I början av 2020-talet fick Ericsson stora problem. Vi stod plötsligt i princip nästan utan kundbas.

När Webra gick i konkurs hade företaget 18 anställda.

Under nästa vecka ska de allra sista resterna tömmas från den forna Webrafabriken och transporteras ner till Tyskland.

– Jag tycker att det känns väldigt bra. Dels för att mitt eget livspussel har fått falla på plats, men också för att Webra kan leva vidare. Fast jag måste erkänna att det har varit en och annan tår i ögat när jag sett maskiner lämna Webra, säger Rikard Buråker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!