Ni vet när man kommer ner till tvättstugan och det står att det är en minut kvar av torktumlaren. Ungefär där befinner sig saneringen av marken där Enköpingstvätten tidigare låg.
Sedan slutet av 80-talet klassas lösningsmedlet tetrakloretylen som hälsö- och miljöfarligt. Sedan föroreningarna upptäcktes i marken har ett gediget arbete pågått. Det har varit en rejäl utmaning, berättar Joel Ädel som projektlett arbetet som konsult.
– Den är ju väldigt unik. Det har skett ett par liknande i Sverige och det finns svårigheter i det, att vi inte har så mycket data eller erfarenhet av det här.
Det som återstår är en sista schaktsanering där man med hjälp av grävmaskin gräver bort massorna och ersätter med nytt, vilket lär ta en månad eller två. Det kommer också ske efterkontroller i flera år, bland annat för att konstatera att värdena fortsatt ser bra ut
Saneringen har varit framgångsrik, framför allt den termiska saneringen som skett genom uppvärmning av marken. Även ekonomiskt är projektet lyckat. Staten har beviljat bidrag om 73 miljoner kronor och i ett tidigt skede beräknades saneringsarbetet kunna gå på upp mot 100 miljoner kronor. När arbetet nu i det närmaste är klart, finns stora marginaler. Totalt har projektet kostat 40-45 miljoner kronor.
– Det är glädjande. Vi har ju kontrollprogrammet och schaktning kvar, så det kommer öka. Men den stora delen är entreprenörerna. När det blir konkurrensutsatt så pressas kostnaderna ner, så vi fick det billigt helt enkelt.
Under projektets gång sköt elpriserna i höjden, vilket till en början orsakade en del huvudbry.
– Vi tog höjd för att det skulle kosta väldigt många kronor, men det blev inte så dyra elpriser som vi tagit höjd för. Det är klart att det blev mer än man trodde på förhand, innan elpriserna drog i väg, men vi hade med oss pengar för det, säger Joel Ädel.
Kontroller visar att marken är så gott som lika ren som vilken annan mark som helst. Föroreningarna har tidigare färdats med grundvattnet in mot de centralare delarna av Enköping, men även där indikerar proverna goda resultat.
Framöver kommer ytan bli en viktig del i utvecklingen av den nya Stationsstaden som planeras för området.
– Det känns jättebra, det här är ju ett superläge om man tänker stadsutvecklingsplatser. Just den här ytan har vi tänkt antingen kontor- eller verksamhetslokaler. Eller så blir det någon typ av aktivitetsyta. Man kan tänka sig någon lekyta, en social yta för de som kommer bo i det här området, säger Anna Ahrling, mark- och exploateringschef på kommunen.
Arbetet med den första detaljplanen för området pågår och Anna Ahrling säger att när den är klar inom ett par år, så kommer man påbörja med en plan för den sanerade ytan.
När står det ett nytt hus här?
– Kanske om sju år ungefär.
Visionen är att nyttja det fina läget intill den gamla k-märkta ladan som ramas in av en allé. Trots att marken nu anses vara ren, så tänker man till innan man sätter spaden i marken.
– Marken är ren, så det finns inga risker med att ha förskola eller bostäder här. Men kan man bygga förskola och bostäder någon annanstans så måste man ju inte bygga det precis här om man kan välja. Sen när man tittar på läget här så vill man kanske ändå inte ha det här vid trafiken, säger Anna Ahrling med blicken mot både den angränsande vägen och banvallen vid järnvägen.
Föroreningen vid gamla Enköpingstvätten har beskrivits som den värsta i länet. Här kan du läsa mer om föroreningarna.